10 jultips till bonusfamiljen (våga dela upp er!)

10 jultips till bonusfamiljen (våga dela upp er!)

14 december, 2016

Hej Moa, du har skrivit boken Fältguide för bonusfamiljen. Jul i bonusfamiljen – vad brukar vara den största utmaningen?
– Julen, oavsett om du lever i bonus- eller kärnfamilj, är ju en högtid när vi lätt skruvar upp förväntningarna och vill att familjelyckan ska vara på topp. Och det bäddar ju för besvikelser eftersom det sällan går att leva upp till den där Disney-julen som vi drömmer om! I en bonusfamilj är det fler att ta hänsyn till, olika traditioner som ska jämkas – alltså en större utmaning! Men om jag måste välja skulle jag säga att förväntningarna på hur det ska vara är den största boven.

Din egen första jul i bonusfamilj, hur gick den? 
– Båda mina syskon är skilda sedan många år, så jag var rätt van vid variation kring var och med vilka vi firar. Min son Max har ingen pappa och har alltid firat med mig, så där fanns heller inget nytt att ta ställning till. Mest nytt var det nog för min man Tomas och hans barn som firat ihop varje jul. Min man åkte hem till sitt ex på julafton och öppnade klappar vid brasan med sina barn, sen åkte han över till mig och min son till kvällen. Året efter det kom vi överens om att hans barn skulle vara vartannat år hos oss och vartannat år hos sin mamma – och det har funkat bra.

– Det som stökade till allt mest för oss var nog julklappskulturen. Jag kommer från en familj med väldigt mycket klappar och min man tvärtom från en kultur av sparsamhet. Han tyckte inte att jag var klok som köpte så dyra och många presenter och jag tyckte att han var tråkig som inte fattade grejen. Vi tjafsade ganska mycket om det och gör det fortfarande ibland: Hur ska vi landa i något som blir bra och rättvist för alla? Men vi har närmat oss varandra. Jag slår inte lika mycket på stort, han har dragit på lite.

Bonusfamiljen citat

Ja, vem av alla inblandade vuxna och barn bestämmer hur julen ska vara, egentligen?
– Att komma överens brukar vara svårast i början innan man har hittat rutiner. När det gått några år brukar det mesta lösa sig! När det gäller att samsas med ex så brukar en vanlig lösning vara att man tar varannan jul och vartannat nyår. Då blir det antingen julfirande eller nyårsfirande. Vissa föredrar att dela upp julafton så att båda familjerna har barnen, lite förmiddag eller kväll. De terapeuter jag har pratat med är eniga om att man inte ska tvinga ihop sig för ”barnens skull” på julafton om det är spänt eller dålig stämning. De märker av det direkt och då blir det inte trevligt för någon, allra minst för barnen! Jag tycker överlag att man brukar vinna på att vara ”bjussig”. Kan man bjuda till det ena året brukar det komma tillbaka nästa år. Framför allt är det en poäng att börja prata om saker i tid så att det inte blir för tight inpå. Och att undvika att kommunicera genom telepati är ett tips!

Kan du nämna en förhandlingsmodell som kan funka?
– Som i alla förhandlingar måste man vara beredd att kompromissa. Det funkar inte att säga ”det här vill jag ha” och vägra att rucka på det. Var öppen för nya lösningar. Försök att inte fastna i hur det har varit, utan hur det kan bli. Generellt tror jag att det är en bra ingång att tänka: Det blir inte som jag har tänkt mig men det kan bli bra ändå.

Bonusfamiljen citat 2

Om det låser sig totalt med exet, vad sjutton gör man?

– Att gå till Familjerätten kan låta lite skrämmande, men det är egentligen bara en samtalspartner som kan ge er perspektiv utifrån och hjälpa er att komma överens. En annan bra grej är kommunal rådgivning som det är lag på att alla kommuner i Sverige ska tillhandahålla gratis. Ibland behöver man bara ytterligare en person i rummet som kan ställa frågor och se till att samtalet inte spårar ur. Jag tycker att fler borde använda sig av dessa tjänster. Och som sagt – var ute i god tid så att det inte görs någon månad innan när man redan har börjat göra upp bilder i huvudet om hur julen ska se ut.

Om man inte får ha sina barn på julafton, hur kan man fira jul med dem istället?

– Vi och många andra firar ”mini-julafton” före julafton, vilket brukar vara uppskattat av både oss, barnen och alla släktingar. I princip firar man precis som om det vore julafton, så barnen får dubbla julaftnar, vilket de brukar gilla. Vi har till och med spelat in Kalle Anka i förväg och kör! I år kommer barnens mamma fira mini-julafton den 23 december och så vaknar de hos henne på julafton. Vi får dem vid 10-tiden och så firar de resten av dagen och kvällen med oss. Om man inte har barnen på julafton kan man ju också lägga krutet på nyårsafton – då man kanske har dem istället – och göra det till en extra festlig högtid. Har man inte julen kan man också passa på att göra något mer vuxet. Vi drog till Berlin förra julen och njöt av att fira julafton i en härlig storstad på en festlig krog.

Bonusfamiljen citat

Julklappar. Hur mycket, hur lite? Har du några tips där?
– Generellt tycker jag att man måste hitta en modell där man ger sina barn och sina bonusbarn ungefär lika. Det funkar ju inte att några barn får nya VR-glasögon och andra barn i samma ålder får ett paket kritor. Kan man inte enas om detta är en annan variant att dela upp sig och fira jul på varsitt håll. Inte så hemskt som det låter faktiskt! Det kan finnas en poäng i att få vältra sig i sina egna traditioner med sina egna barn också. Slutar man att hålla sig till kärnfamiljsnormen så öppnar sig många nya möjligheter.

Ett långt jullov följer sen. Har du några bra tips på vad man kan göra hela bonusfamiljen? Om vi antar att det finns en skön mix av åldrar i gruppen.
– Jag skulle säga så här: VÅGA DELA UPP ER! Det är återigen lätt att hamna i kärnfamiljsfällan och tro att alla måste göra allt ihop hela tiden i rädsla för att man inte är en riktig familj annars. Eller att man tror att man ska bli mer familj av att hänga ihop jämt. Om det är många olika viljor i en kärnfamilj så är det ofta dubbelt så många i en bonusfamilj. Lägg sen på alla åldrar på det. Sen är det så klart mysigt att göra saker ihop också. En grej som funkat väldigt bra för vår familj är brädspel och kortspel av olika slag, där kan både små och stora barn vara med.

Bonusfamiljen citat 4

Du och din man flyttade isär ett tag, nu bor ni ihop igen. Vad lärde du dig om bonuslivet på den resan?
– Jag har lärt mig en massa saker om mig själv och vem jag är. Att leva i bonusfamilj är en utmaning, men otroligt berikande. En möjlighet till personlig utvecklig om man vågar ta chansen och titta på sig själv och sina egna värderingar. När man går in i en bonusfamilj så gör man det ofta med en bild av vem man är och hur man vill vara – men sen upptäcker man kanske att man inte alls känner och reagerar som man trodde. Det kan vara ganska jobbigt till en början, när de där goda intentionerna rasar och man står där med en massa fula känslor.

– Framför allt så har jag lärt mig att släppa kontrollen och att acceptera att saker och ting sällan blir som jag vill eller har tänkt. Att ta ett steg tillbaka och fundera lite på mina egna motiv innan jag drar igång något tjafs. Jag har också lärt mig att förväntningar är oundvikliga men sällan bra, ju läger de är, desto bättre mår man. Att acceptera verkligheten för var den är och inte vad jag vill att den ska vara. Jag har också blivit bättre på att kommunicera tror jag, både med min man och med min son och mina bonusbarn.

Moas checklista

 1. Ha inte en massa förväntningar, det blir ju ändå aldrig som man tänkt sig. Försök att vara laid back och ta det som det kommer. Det kan bli en bra jul även om det inte blir som man hoppats.
 2. Även om julen är barnens högtid blir det sällan bra om man tvingar ihop sig med någon (sitt ex eller liknande) som gör dig spänd och irriterad ”för barnens skull”. Barn är känsliga och känner direkt av dålig stämning. Det brukar bli en bättre jul för både barn och vuxna om man hittar ett upplägg där alla kan slappna av och bara ha trevligt.
 3. Var bjussig och schysst. Om du själv är ny bonusförälder i familjen. Ta ett steg bakåt och känn in den nya familjens vanor. Undvik att pinka revir.
 4. Låt utformningen av det gemensamma firandet ta tid och växa fram. Du är i en bonuskonstellation och det betyder att du måste förhålla dig till många andra människor och många andra viljor. Acceptans är ledordet!
 5. Blir du arg och tycker att ditt ex är helt jäkla dum i huvudet? Fundera på vad det är som triggar dig. Är det verkligen julschemat som gör dig förbannad? Ta ett djupt andetag och fundera över dina egna motiv till innan du ”tar strid”.
 6. Skriv ner vad du vill prata om och välj en neutral plats.
 7. Ta hjälp av en neutral person som en vän eller en terapeut.
 8. Prata ihop dig med dina barns andra förälder och med din nya partner om julklapparna och ungefär vad de får kosta så att det blir rättvist mellan de olika barnkullarna.
 9. Ett förslag som även gäller sommaren är att man i god tid skickar ut ett excel-ark till alla berörda parter där man får fylla i önskemål, aktiviteter och så vidare. Dokumentet går runt tills man har hittat en kompromiss som funkar för alla. Den som ”äger” dokumentet skickar ut en slutversion. Den här modellen bygger på samarbetsvillighet men fungerar för många. Excell-modellen ger också alla en bra överblick av perioden. Är det sommar och någon ska på ridläger? Eller finns någon annan aktivitet som båda familjerna behöver ha koll på?
 10. Tänk på att saker tar tid. Även om det är svårt att komma överens just nu kommer det att förändras över tid och se annorlunda ut på sikt.

Bonusfamiljer i Sverige

 • Var tionde barnfamilj, vilket motsvarar 107 799 familjer, är en ombildad familj (där det finns barn från tidigare förhållande).
 • 215 976 barn, eller vart nionde barn, eller 11 % av barnen, i Sverige bor i en ombildad familj.
 • Man kan tro att bonusfamiljer är ett storstadsfenomen, men tvärtom ligger snittet jämnt över kommunerna i landet.
 • Det är vanligare att par i bonusfamiljer separerar än i kärnfamiljer. Tre gånger så vanligt, faktiskt.

 

Moa Herngren

FAKTA / Moa Herngren
Ålder: 47.
Familj: Maken Tomas, 45, sonen Max, 20, bonusbarnen Wille, 25, Nelly, 14, Leia, 10 och hunden Berra, 2. Och en stor tjock bonussläkt!
Bor: Söder om söder i Stockholm!
Gör: Författare.
Tidigare böcker: Uppdrag: Familj (antologi 2005), Allt är bara bra, tack (2007), Jag ska bara fixa en grej i köket (2009), Drama Queens (antologi 2012), Jag skulle aldrig ljuga för dig (2013, Hon hette Jennie (2014).
Aktuell med: Faktaboken Fältguide för bonusfamiljen samt tv-serien ”Bonusfamiljen” som hon skapat ihop med Clara Herngren, Felix Herngren och Calle Marthin. ”Bonusfamiljen” börjar sändas den 30:e januari på SVT och i rollerna ser vi bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Johan Ulveson, Ann Petrén och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.