Hur overklig är min deckarserie, Jenny Rogneby?

Hur overklig är min deckarserie, Jenny Rogneby?

14 december, 2016

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med Jenny Rogneby om polisarbete.

Hej Jenny, vi gillar verkligen BECK. En sak vi har funderat över är dock, ger den en realistisk bild av hur den svenska polisen jobbar?

Jennys svar: Det finns många likheter, men också många skillnader. I filmer och TV-serier vill man till exempel ofta skapa en miljö som kanske är lite mer visuellt tilltalande och stämningsfull än i verkligheten. Det kan vara brottsplatser, polisstationer, kontor och förhörsrum som ofta ser lite mer spännande ut. Andra skillnader är att teknologin ofta är mycket mer utvecklad i filmer, i verkligheten går det långsammare och tekniska hjälpmedel är inte lika avancerade. Andra skillnader i det praktiska arbetet är till exempel biljakter, de går sällan till som på film. I verkligheten får polisen ofta avbryta ett efterföljande med blåljus för att hela situationen blir för farlig för föraren, polisen eller allmänheten. Spaningsarbete är också en mycket mer långtråkig sysselsättning i verkligheten än på film. Och i förhörssituationer blir det ofta våldsamt i filmer medan man som förhörsledare i verkligheten förstås inte använder våld för att få fram ett erkännande.

FAKTA / Jenny Rogneby
Född:
 1974
Bor: Stockholm
Yrke: Författare och kriminolog
Tidigare böcker: Leona. Tärningen är kastad
Aktuell med: Leona. Alla medel tillåtna