6 heta hälsotrender 2017

6 heta hälsotrender 2017

19 december, 2016

Forskning, teorier och studier kring vår hälsa duggar tätt och allt snurrar bara snabbare och snabbare, säger Cecilia Viklund, förläggare för hälsotitlar på Bonnier Fakta och Fitnessförlaget.

– Fler rön sprids och diskuteras – på gott och ont – på nätet. Men detta gör också hälsoämnet så fascinerande! Det rör nämligen upp känslor hos nästan alla.

Varsågoda, här har Cecilia spanat fram sex starka trender vi får se mer av nästa år!

mellan_10000_1
Antiinflammatoriskt för alla! Fler blir hälsointresserade… men fler tvingas också bli intresserade! På en högre nivå blir det mer av en politisk fråga (heja!). Den antiinflammatoriska livsstilen kommer fortsätta att vinna mark och snart vet ju gemene man att rätt tarmbakterier är något av ens viktigaste vapen. Det blir tydligare än någonsin att obalans där och låggradiga inflammationer är främsta orsaken till många sjukdomar.

1mellan_0001_2

Dieter är ute. Nu vill vi må bra. Vara starka, friska och bygga hälsa på lång sikt. Går man ner i vikt på köpet är det förstås bra, men hälsan kommer först.

mellan_00102_3

Superfoods fortsätter sitt segertåg. Vi vill visserligen äta antiinflammatoriskt och tänka långsiktigt, men vi vill också må bra här och nu. Livsmedel, örter med mera som potentiellt kan öka vår energi idag, få oss att sova bättre, tänka lättare, prestera mer på gymmet eller i löpspåret intresserar. Allt från enskilda råvaror som gurkmeja och gamla trotjänare som avokado och citron till fermenterad vitlök, chaga och adaptogener (ashwaganda, tulsi, maca, moringa) står i strålkastarens ljus härnäst. Blomkål är nästa grönkål, vattemelonjucie tar kokosvattnets plats, probiotikan hittar nya former i probivatten och tuggummin.

mellan_00103_4

Är du också en climatarian? Med det ökade miljöintresset (ett av trendorden för 2017 spås vara climatarian) fortsätter diskussionen kring protein att tillta.

De flesta vill äta mindre kött, men ändå få i sig tillräckligt av protein. Nya proteinsorter skapas (burgare från labb, oumph med mera) men vi återupptäcker också gamla livsmedel – som att hederliga havregryn innehåller en hel del protein. Ärt- och hampaprotein ser ut att gå om traditionellt vasslepulver.

Kolhydrater. Det handlar inte längre om mängd, att äta eller inte, utan om kvalitet. Det ska vara oprocessade kolhydrater som tar sig hela vägen ner till tjocktarmen och ger långsamt blodsockerpåslag och matar tarmfloran. Den som är rädd för fett är omodern. Punkt.

mellan_00104_5

Träning är medicin (särskilt funktionell träning)! Vi inser mer och mer (i takt med forskningen) att träning gör så mycket mer än reglerar vikt, muskelmassa och utseende – och alla vill veta mer! Den högintensiva träningen är fortfarande populär, men samtidigt växer det fram en motreaktion. Nu vill vi också ha mer av återhämtningsträning och andra lugnare former. Det finns en anledning till att yoga och mindfulness fortsätter sitt segertåg över världen även nästa år. Vi har så länge presterat, hängt med, utbildat oss, synts överallt, hetsat att vi nu mer än någonsin behöver blicka inåt. Inte minst ge hjärnan en chans till avkoppling. Traditionella gym blir alltmer sällsynta, den funktionella träningen fortsätter framåt – men nu med mer lekfulla inslag. Och såklart, den bärbara tekniken finns hos nästan varenda människa.

mellan_00105_6

Bye drinkar, hej benbuljong! 2017 tänker vi att skönhet kommer inifrån. Vi dricker benbuljong, tar tillskott av kollagenrika pulver, använder bara ekologiskt smink eller kör under hashtaggen nomakeup. Hur vi lever påverkar hur vi ser ut. Många drinkar byts mot smarta, ofta bubblande, alternativ som tränger ut alkohol lite från butikshyllan. Recept på buljong finns i Hälsodrycker: gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha av Anna Ottosson.

FAKTA / Cecilia Viklund
Född: 1975 i Dalarna.
Familj: Man och två barn.
Bor: I Järfälla utanför Stockholm.
Bakgrund: Konstsimmande elitidrottare, kostrådgivare, utbildad i svenska, litteratur och journalistik samt tio år som bokredaktör.
Gör: Förläggare för hälsotitlar på Bonnier Fakta och Fitnessförlaget.
Aktuell med: Förläggare till Blodsockerkoll på 8 veckor av Michael Mosley, Olgas mat: för aktiva kvinnor av Olga Rönnberg, Superfood boost av Erica Palmcrantz Aziz, Hjärnstark av Anders Hansen och Food Pharmacy av Mia Clase och Lina Nertby Aurell.
Följ Cecilia på Instagram: @halsoforlaggaren

Foto: Ulrika Ekblom, Simon Bajada, Erik Dilexit 

Bilder ur: 

omslag-food-pharmacy omslag-jonas-paleokok omslag-trapptraning