Vilka bubblor ska jag nyårsskåla i, Richard Juhlin?

Vilka bubblor ska jag nyårsskåla i, Richard Juhlin?

19 december, 2016

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med champagneexperten Richard Juhlin om hur man skiljer på bättre och sämre champagne.

Hej Richard, vi har en fråga inför nyår: Är det verkligen skillnad på riktig champagne och mousserande bubbel och hur väljer jag i sådana fall?

Richards svar: Man börjar med att förklara det självklara. Att det verkligen är gigantisk skillnad mellan champagne från det geografiskt begränsade distriktet i norra Frankrike och alla andra mousserande viner. Att det är så beror på en serie omständigheter som givit Champagne helt unika förutsättningar att skapa världens mest eleganta vin. Jordmånen med sin renaste form av kalk är främsta nyckeln till framgången i kombination med ett svalt klimat. För den stora njutningen på nyårsafton bör du önska dig perfekta champagneglas – att dricka ur de med lite större kupa än verdetaget. Gärna mina eller  Claesson Koivisto & Runes Optimum.

Om du vill briljera lite kan du berätta för dina vänner att det var solkungen Louis X1V som genom sina champagneorgier på Versailles gav drycken sin självklara plats som den perfekta festdrycken och i förlängningen nyårsdrycken med sitt fyrverkeriliknande utseende och ljud. Drick gärna champagne genomgående under kvällen, men ge varje ny champagne en minuts full koncentration för att verkligen förstå storheten hos detta magiska vin. Ta gärna cavan till 12-slaget huttrandes ute i vinterkylan och krutröken.

35303bFAKTA / RICHARD JUHLIN
Ålder: 54.
Familj: Ragni och fem barn.
Bor: Lidingö.
Gör: Champagneexpert.
Aktuell med: Nya boken En doft av champagne : 8000 provade och betygsatta champagner och ett nytt koncept, Champagne Hiking, där han åker jorden runt i jakt på de bästa platserna att njuta sin champagne på.