Hur räddar jag överbliven julmat, Catarina König?

Hur räddar jag överbliven julmat, Catarina König?

19 december, 2016

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med Catarina König, vinnaren av Årets Mästerkock 2016, om hur man räddar julmaten.

Hej Catarina! Hur tar man bäst tillvara på resterna från julbordet så att man kan servera en festlig måltid dagen efter?

Catarinas svar: Dagen efter kan man förvandla julmaten till något nytt! Man kan till exempel göra italienska köttbullar i tomatsås med färsk pasta, för att ta vara på köttbullarna som smakar helt annorlunda i ny rätt/kombination. Man kan också göra en Tortilla de patata, alltså en potatisomelett med överblivna potatisar och prinskorv genom att bara tillsätta lök och ägg. Man kan göra göra en potatis & skinkgratäng med julskinkan genom att använda överbliven julskinka, strimlad potatis, en smakrik ost och grädde. Supergott till en fräsch grönsallad med en syrlig vinägrett! Överblivna revben ribbs penslar vi på med bbq-sås, kör på grillen eller i ugnen inne och får en härlig yta på. Servera med bakad potatis eller pommes. Till det en härlig sås på majonnäs och chipotle! Av sillen och de kokta äggen som är över från julbordet kan man göra små lunchmackor. Perfekt att lägga på de sista kavringsskivorna som finns kvar i skafferiet. Nu blev det lite påskkänsla istället! 🙂

245590

 

FAKTA / Catarina König
Född: 13 juni 1984.
Bor: I villa i Uppsala.
Yrke: Matbloggare, och vd på Königs mode & design  (klädbutik).
Familj: Min man Anders, 36, barnen Julius, 6 och Filippa 4.
Aktuell med: Varje dag är en fest, vinnare av Sveriges Mästerkock 2016.