Jamie Oliver: Älska din frys!

Jamie Oliver: Älska din frys!

19 december, 2016

Att planera menyer är en utmärkt idé, men låt det inte bli en begränsning. Flexibel planering är bäst – handla mat för halva veckan och lägg sedan in måltider som går att anpassa resterande dagar. Då blir svinnet mindre och det gör inget om planerna ändras i sista minuten. Kocken Jamie Oliver tipsar om hur du kan ta hjälp av frysen.

 • Översta facket i min frys är fyllt av smaksättare. Chili och ingefära som ser lite trötta ut, färdiga att riva som styckfrysta eller hackade i förväg; curry-, lager- och limeblad; hemgjord pesto, currypastor och påsar eller lådor med överbliven buljong. Allt går bra att frysa och tas direkt från frysen.
 • Frysta räkor är ofta billigare, praktiska och perfekta för supersnabba måltider, som mina Lankesiska curryräkor.
 • För recept som Bolognese och Lax- & räkpaj, dubblera ingredienserna och gör en stor sats så att det blir mycket mat över. Av resterna gör du perfekta luncher eller sista minuten-mat från frysen, och din inre tidsoptimist tackar dig! Glöm inte att etikettera för att undvika fryslotteri.
 • Soppa går utmärkt att frysa in. Som den här goda nedan!

soppa

POTATIS- & PURJOLÖKSSOPPA MED ÖRTER, PARMESAN & MANDELTOAST

Här har Jamie lyft en familjefavorit till nästa nivå genom att lägga till massor av härliga grönkålsblad, som – tillsammans med purjolöken – ger oss vitamin B6 som håller oss pigga och alerta.

4 PORTIONER, 40 MINUTER

 • 400 g purjolök
 • olivolja
 • 400 g potatis
 • 1 ½ liter grönsaks- eller
 • kycklingbuljong
 • 320 g grönkål
 • ½ knippa färsk mynta
 • ½ knippa bladpersilja (15 g)
 • 40 g parmesanost
 • 25 g hela mandlar
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • extra virgin olivolja
 • 4 tunna skivor fullkornsbröd (à 35 g)

Gör så här: Ansa, skölj och skiva purjolöken, lägg den i en stor gryta på medelvärme tillsammans med 1 msk olivolja. Låt den svettas i 10 minuter, rör om regelbundet.

Skölj och skiva under tiden potatisen tunt (låt skalet vara kvar för extra näringsvärde) och rör ner den i grytan. Häll i buljongen och koka häftigt i 15 minuter. Ansa grönkålen och avlägsna grova stjälkar. Lägg den i grytan när 5 minuter återstår, tryck ner den ordentligt och lägg på lock.

Plocka myntabladen och finhacka dem på en stor skärbräda tillsammans med den övre, bladiga delen av persiljan. Finriv över parmesanen, tillsätt mandlar, vinäger och 1 msk extra virgin olivolja, finhacka och blanda allt. Rosta brödet och fördela örtblandningen ovanpå.

Häll i omgångar över innehållet i kastrullen i en mixer. Sätt på locket ordentligt, täck med en kökshandduk, håll den på plats och mixa till en superslät soppa. Smaka av med salt och peppar. Fördela i skålar och servera med de härliga rostade bröden vid sidan om.

Tipsen är hämtade ur Jamie Olivers nya bok Supermat för familjen, där recepten på ovan nämnda maträtter finns med.