Jamie Olivers tips för fattig-januari

Jamie Olivers tips för fattig-januari

19 december, 2016

Det är ingen hemlighet att januari är årets fattigaste månad. Men det finns knep att ta till, till exempel att handla smart. För den som tänker till lite innan det är dags att handla middagen finns det hundralappar att spara. Nedan delar stjärnkocken Jamie Oliver med sig av sina bästa tips.

 • Se dig omkring – det bästa stället för att köpa frukt och grönt kanske inte är bäst för kött, fisk eller mejerivaror. Det tar längre tid men är definitivt värt besväret.
 • Att handla på nätet kan vara ett utmärkt sätt att hålla reda på utgifterna – det är lätt att se totalsumman och att justera nedåt om det kostar för mycket. Dessutom är frestelserna betydligt färre!
 • Bunkra med stapelvaror som håller länge i skafferiet, som ris, pasta, torkade och konserverade varor. De går oftast att köpa i storpack, och har man tillräckligt med utrymme tycker jag att det är värt det. Annars, varför inte samköpa med släkt eller vänner och sedan dela på varorna?
 • Kryddor i maten ger massvis med smaker. Etniska butiker och många större mataffärer säljer dem i stora påsar till en bråkdel av normalpriset, och man får mycket mer för pengarna. Häll bara över dem i lufttäta burkar med etiketter så håller de i evigheter vid rätt förvaring.
 • Motstå erbjudanden av typen köp-en-och-få-en-gratis när det gäller sådant du vill skära ner på i kosten. Det är bara prisvärt om det är önskvärt!

Varsågoda, ett smart budgetrecept ur Jamie Olivers nya bok Supermat för familjen:

korvpasta
KORVPASTA, BROCCOLI, CHILI & SÖTA TOMATER

Den supernäringsrika broccolin är fullpackad med K-vitamin som håller skelettet starkt och friskt. Den innehåller även folsyra och C-vitamin, som boostar immunsystemet.

4 portioner, 45 minuter

 • 350 g broccoli
 • 4 chipolatakorvar
 • 12 röda chilifrukter
 • olivolja
 • 2 tsk fänkålsfrön
 • 4 vitlöksklyftor
 • 2 gula lökar
 • ½ knippa färsk oregano
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 1 burk (400 g) plommontomater
 • 300 g torkad fullkornstagliatelle
 • 40 g parmesanost

Gör så här: Skär av buketterna från broccolin. Avlägsna den träiga änden från stjälken, halvera stjälken på längden och lägg i en stor kastrull med kokande saltat vatten tillsammans med korvarna och den hela chilin. Lägg på ett lock och koka i 5 minuter, ta upp och låt vattnet stå på lägsta värme.

Skär under tiden broccolibuketterna i lagom munsbitar och ställ åt sidan.

Skiva korvar, broccolistjälkar och chili tunt när de svalnat, och lägg i en stor stekpanna på medelvärme tillsammans med 1 msk olja, fänkålsfrön och en nypa salt och svartpeppar. Rör om och stek medan du skalar och skivar vitlök och lök tunt. När korven är ljust gyllene, rör ner vitöken och 1 minut senare löken. Repa ner oreganobladen. Stek i 15 minuter, eller tills det är mjukt, rör om emellanåt. Tillsätt vinägern och låt den koka in helt. Häll i tomaterna och krossa dem en träslev. Fyll tomburken till hälften med vatten, snurra runt den och häll vattnet i pannan. Låt sjuda i ytterligare 15 minuter, eller tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Koka under tiden upp vattnet i kastrullen igen och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, lägg i broccolibuketterna när 4 minuter återstår. Häll av pasta och broccoli, men spara en mugg kokvatten. Vänd runt i såsen, späd med lite kokvatten om det behövs. Finriv det mesta av parmesanen och vänd runt den i pastan. Servera med resten av parmesanen riven ovanpå.