Vad är vackrast i varje världsreligion, Annette Halland?

Vad är vackrast i varje världsreligion, Annette Halland?

21 december, 2016

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med pastorn och författaren Annette Haaland om de olika världsreligionerna.

Hej Annette! Ikväll ska jag på middag med människor från alla världens hörn och jag är så trött på alla religiösa konflikter. Kan du ge mig något positivt att ta upp om varje världsreligion istället?

Annette svarar: Hej själv, det kan jag gärna göra. Här är en min snabba lista på tankar som är vackra inom varje världsreligion. Bara exempel, men väl så användbara. Håll till godo!

Buddhismen: Buddhister poängterar vikten av att inte binda sig vid sådant vi i slutändan inte kan behålla och att människan är friare och sannare med färre saker. En slags downshifting-filosofi som vi kan behöva i vårt samhälle.

Hinduismen: Hinduer menar att allt levande har en gnista av Världssjälen inom sig och att man kan bli medveten om sin enhet med Världssjälen. Det är en fascinerande tanke och upplevelse, känslan av att uppgå i något som är större än en själv.

Islam: Att ge zakat, allmosan, är något väldigt fint, alltså att dela med sig till någon behövande. Det hjälper till att lindra nöden i världen och påminner givaren om andra människors behov och vikten av att tillsammans skapa en bättre värld.

Judendomen: När det gäller judendomen är sabbaten fascinerande. Den handlar om att regelbundet avsätta tid för det och de man älskar och att skapa rum för det man i sitt liv betraktar som heligt.

Kristendomen: Kristendomens berättelsen om guden som blir människa och lever och dör för mänskligheten är en väldigt stark bild av kärlek.

Sikhismen: Sikhismen är en stor förespråkare av jämlikhet oavsett kön, rang eller religion.

 

239533

FAKTA / Annette Haaland
Född: I Los Angeles, USA
Bor: Gamla Enskede, Stockholm.
Yrke: Författare och lärare på Bromma folkhögskola.
Familj: Min man Per, barnen Nisse, Lisa och Nora samt hunden Marley.
Tidigare böcker: Pastor Viveka och tanterna.
Aktuell med: Pastor Viveka och hundraårsjubileet.