”Snygga människor skrämmer bort folk från gymmen!”

17 januari, 2017

I nya avsnittet av podcasten Speaking of Stories pratar Dr. Anders Hansen och Dr. Michael Mosley om utmaningen i att sälja in träning som den mirakelmedicin den faktiskt är.

Anders Hansen släppte i somras boken Hjärnstark om träningens positiva inverkan på hjärnan. I podden berättar han hur han själv, trots sin läkarbakgrund, blev förvånad när han insåg vilken otroligt mångsidig effekt träning har på hjärnan.

– Det är obegripligt att vi inte har fattat vilka underverk träning gör! Stresståligheten, kreativiteten och minnesförmågan ökar. Åldrandet bromsas. Barn med ADHD som motionerar kan minska på medicineringen. Regelbunden fysisk aktivitet kan bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, åldrande och cancer. Ändå söker sig många hellre till läkare för att få hjälp med livsstilskopplade hälsoproblem som diabetes. Om det gick att göra ett piller av träningens effekter, skulle det marknadsföras som en sensation över hela världen, konstaterar Anders Hansen.

Varför tränar vi då inte mer än vi gör, trots en aldrig sinande ström av rön om de positiva hälsoeffekterna? Varken Anders Hansen eller Michael Mosley, som är aktuell med boken Blodsockerkoll på 8 veckor, tror att det finns något enkelt svar på den frågan, men de kan båda se flera bidragande förklaringar. Hansen tycker att träning har trivialiserats och ses som ovetenskapligt, till skillnad från läkemedel och läkarvetenskap. Mosley håller med och ser två stora utmaningar. För det första finns det begränsat med pengar att tjäna på träning, och pengarna har koncentrerats till fitnessindustrin. En värld som känns läskig och exkluderande för många människor.

– Om du är medelålders och ser alla unga snygga människor i annonser och på gymmen blir du så klart livrädd för att gå dit, säger Michael Mosley.

Det andra problemet är enligt Mosley att vi måste slåss mot biologin för att träna:

– Vår starkaste grundläggande drivkraft är att äta så mycket vi kan när vi har möjlighet och att spara på energi, inte förbruka den.

Vill du veta hur du vinner fighten mot din biologiska bekvämlighet? Lyssna på hela samtalet här.

Av Johanna Jansson