Varför är sex bra för hjärtat, Johannes Hinrich von Borstel?

Varför är sex bra för hjärtat, Johannes Hinrich von Borstel?

18 januari, 2017

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med Johannes Hinrich von Borstel, läkare och författare till boken Lyssna till ditt hjärta, i vilken han delar med sig av sina personliga erfarenheter från akutvården av hjärtpatienter.

Alla vet att det är bra för hjärtat att träna, äta hälsosamt och undvika rökning. Men finns det något mer vi kan göra för hjärtat som bidrar till att förebygga sjukdomar?

Johannes svarar: Hej! Ja, det finns det, nämligen sex! För dem som inte tränar är sex ett perfekt alternativ för att hålla kroppen i form och för att skydda hjärtat och blodkärlen från slitage. På så sätt är sex som sport, men mycket roligare än att cykla eller springa i regnet till exempel. Förhoppningsvis … Många substanser som är väldigt nyttiga för kroppen frigörs när man har sex. En orgasm kan släppa lös 50 olika ämnen. Ett av dem är oxytocin, det så kallade “kelhormonet”, som triggas av kärleksfull fysisk beröring. Det har bevisats sänka blodtrycket och minska stress. Ett annat användbart hormon som avsöndras vid sex är endorfin, som bidrar till att sänka puls och blodtryck under träning. Mer om det i kapitel 7 i min bok Lyssna till mitt hjärta.

Bästa hälsningar från Tyskland,
Johannes

FAKTA / Johannes Hinrich von Borstel
Född: 1988 i Goslar.
Yrke: Författare & läkare.
Aktuell med: Lyssna till ditt hjärta.