26 böcker du kan läsa när du saknar SKAM

26 böcker du kan läsa när du saknar SKAM

20 januari, 2017

”Norsk serie om vänskap, kärlek, sex, svek, alkohol och fest.”

Ja, så beskrivs den norska succéserien Skam – och förvisso stämmer väl det. Men alla som sett den vet ju att den innehåller SÅ MYCKET MER. Hela livet på en pinne, eller snarare tonårslivet, vars grundläggande frågor kanske aldrig blev riktigt lösta? Hm… Medelålders människor har beskrivit sin Skam-besatthet i sociala medier, Dagens Nyheter har avhandlat serien på ledarplats och krönikören Lasse Anrell skrev lyriskt att seriens skapare Julie Andem är en lika stor dramatiker som självaste Henrik Ibsen. För att inte tala om kärleken serien fått från den egentliga målgruppen – ungt folk.

… Och vips! Så har man sett slut de tre säsongerna av fullständigt oemotståndliga 20-minutersavsnitt.

Här kommer hjälpen! Terapin mot abstinensen! Böckerna du kan läsa i väntan på säsong 4 som släpps i vår om du saknar …

SKAM - tips på läsning

EVA:
Jag vet allt det här av Annika Paldanius
En roman om läkarstuderande Hanna, hennes två tjejkompisar och deras liv i studentkorridoren, där författaren som tillika är läkare låtit förklara alla känslor i naturvetenskapliga termer. Vad händer i kroppen när man blir förälskad, sviken och så vidare? Allt som Eva upplevt upplevs även här – och vi lär så länge vi lever!

Försoningen av Hannah Widell och Amanda Schulman
En roman om två systrar som försöker bli vuxna på riktigt, trots sår från en frånvarande far. På ytan är de varandras motsatser, men inuti brottas de med sina demoner och längtar efter den stora kärleken. Här lyfter vi oss och fattar saker om oss själva, som Eva också gjorde.

NOORA:
En enda natt av Simona Ahrnstedt
Åh, Noora + William! Feministisk romance är precis vad du behöver när du vill drömma dig bort i deras vackra kärlekshistoria igen. En roman om en stark tjej, makt, hämnd och förbjuden kärlek. Och integritet!

Svindlande höjder av Emily Brontë
Noora har blivit seriens kvinnliga förebild för många och precis som Catherine i Svindlande höjder älskar hon hejdlöst och starkt … men blir allting verkligen rätt alla gånger? En romantisk vitamininjektion i väntan på fortsättningen om Noora och William.

VILDE:
Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson
Ingen fixar som Vilde och visst suckas det en del åt hennes präktighet med kosegruppen och annat. Men Birgitta Ohlsson ger Vilde och andra ”prestationsprinsessor” upprättelse i sin nya bok. Utan duktighet skulle inget hänt, menar hon, det är duktigheten som skapat frihet för den moderna kvinnan. Heja Vilde!

Girl Online av Zoe Zugg
Författaren är vlogg-ikonen Zoella (7 miljoner följare på Youtube) och det här är en sockersöt kärleksroman som vi tror skulle falla Vilde själv på läppen. Handlingen i korthet: Under pseudonymen Girl Online bloggar 16-åriga Penny om killar, sin galna familj och panikångesten som har börjat ta över hennes liv efter en bilolycka. När en pinsam video med Penny börjar spridas flyr hon med föräldrarna till New York några dagar. Och blir blixtförälskad…

SANA:
Hela kakan av Kakan Hermansson
Kaxigt frispråkigt feministiskt om att växa upp som ung tjej och inte vara helt i linje med mainstream-populationen. Sana har starka åsikter, det har Kakan med. Res er, girls! Buga för Sana och sanningarna.

Uppgång och fall av Liv Strömquist
Varför tar ingen tag i det globala problemet med extrem rikedom? Varför kände Chris O’Neill omedelbart något alldeles särskilt för prinsessan Madeleine? Precis som Sanas är Livs tankar smarta, meta, svindlande, brutala – ja, ofta briljanta.

CHRIS:
En tryckare på Blue Moon Bar av Hanna Hellquist
Hanna Hellquist och Chris, ja, båda skulle, om de bodde i Karlstad, troligen hamna på Blue Moon Bar. Hör bara här: Man gråter utanför Blue Moon Bar. Man spelar bort sina pengar och dricker dåligt öl och blir så överrumplad när man ser en kille i blåvitrandig tröja att man raggar på honom för att han är ett så exotiskt inslag. Vad känns mer Chris än så?

Zelda 1 & 2. De första ljuva åren av Lina Neidestam
Varsågoda, Chris tecknade syster! Serien Zelda dök upp för första gången som stripserie i Metro 2007, om en idealistisk, bloggande åttiotalistsnärta som med dubbelmoral slåss mot de patriarkala väderkvarnarna. Vem ska man rädda först, frågar sig Zelda: världen eller sig själv?

Saknar du HELA tjejgänget?:
Tjejerna på höjden av Frida Malmgren 

Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren 
En hemlig plats av Tana French 
Ju mer jag ser dig av Louise Boije av Gennäs  
Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

 

SKAM boktips killarna

JONAS:
Björnstad av Fredrik Backman
Jonas är både den mognaste och grabbigaste, så vi tänker att Björnstad av Fredrik Backman kan fylla tomrummet efter honom. Detta är Backmans allvarligaste berättelse hittills, om kärleken till en folkrörelse, manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man är. Tänk 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar.

Pappersstäder av John Green
Den här boken handlar om en kille som jagar sin drömtjej. Quentin har älskat Margo ända sedan de som grannbarn lekte tillsammans. Så när hon öppnar fönstret till hans rum och klättrar in i hans liv igen och övertalar honom att följa med på en hämndaktion följer han med. Men sen försvinner hon. Kan hon vara död? Men snart börjar hon lämna subtila, smarta ledtrådar bara för honom. Budskapet är tydligt: Hitta mig om du kan!

WILLIAM:
Cigarett av Per Hagman
De där heta killarna med såriga inre. Hagmans hjälte Johan jobbar i servisen på Hard Rock Café och rör sig bland andra unga och vackra i Stockholms nattliga värld. De lever häftigt och händelselöst med likgiltiga rika föräldrar, droger och stor ensamhet under ytan. Very William, alltså.

Elon Musk – Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance
En sann historia om hur livet kanske ändå kan bli för William. Elon Musk har jämförts med Steve Jobs och Thomas Edison och drivs av visionen att människor ska kunna leva på Mars. Han är företagsledaren och miljardären bakom Tesla Motors, SpaceX, PayPal och SolarCity. Och hans liv har minst sagt varit dramatiskt.

ISAK:
Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz 

En vacker bok om manlig kärlek och manliga livsfrågor. Aristotle, 15, är arg på livet – hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. En sommardag träffar han Dante vid den lokala poolen. Dante som läser dikter, målar, gråter, har intellektuella föräldrar och älskar att gå barfota…

Regn och åska av Håkan Lindquist
En kärlekshistoria mellan två snart 17-åriga killar, Rein och Oscar. Den här ungdomsromanen skildrar den där fantastiska men också skrämmande känslan av att plötsligt bli upp-över-öronen förälskad och av att börja utforska sexualiteten och sensualiteten.

EVEN:
Perks of being a wallflower av Stephen Chbosky
Mest känd som den film författaren själv producerat utifrån sin egen bok. Om Charlie, 15, och hans resa mot ett mentalt uppvaknande kring vem han är och det trauma han varit med om.  Den utspelar sig i Pittsburgh, USA, Charlie har vistats på sjukhus och tycks skriva brev till en okänd som terapi. Exakt vad som hänt Charlie berättas vagt och bitvis. Allt utspelar sig ett skolår – bara det ger Skam-känsla.

Golden Boy av Abigail Tarttelin
Den handlar inte om att vara bipoär, men väl att vara annorlunda. Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär, tjejernas drömkille. Det här året fyller han 16 men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller.

ESKILD:
Ibland bara måste man av David Levithan
Paul har det inte lätt. Hans bästa vän Joni har dumpat honom och hela gänget för den där Chuck! Och Tony, hans andra vän, är inspärrad i huset av sina hysteriska föräldrar för att omvändas. Och Noah sedan. Noah med de grönaste gröna ögon vill inte se honom längre eftersom han råkade kyssa sitt ex i skolans städskrubb. Ja, ni hör ju att det här är vår käre Eskild hela vägen! I USA har boken tilldelats ALA Best Books for Young Adults.

Rimligt lyckade ögonblick av Åsa Asptjärn
Åsa Asptjärn
har skapat en skön karaktär i sin Emanuel Kent Sjögren, som ger Eskild-vibbar. Emanuel och kompisen Tore ligger i gräset och stämmer av läget inför gymnasiestarten. De är ense om att de behöver en strategi, för här finns alla möjligheter att vända blad och bli den man vill vara. Okänd mark ska beträdas, nya vänskaper inledas. Men: Snart står Emanuel i orkanens öga av missförstånd.

Saknar du HELA killgänget?:
Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland

Av Caroline Geijer
Foto: NRK

Stort tack till: John Häggblom, Lisa Jonasdotter Nilsson, Emiliano Sener, Elisabeth Watson Straarup, Johan Klingborg, Jennie Sjögren samt Bonnier Carlsens redaktion.