Måste superfood kosta skjortan, Erika?

Måste superfood kosta skjortan, Erika?

01 februari, 2017

Varje vecka ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. Den här veckan har vi pratat med Erika Palmcrantz Aziz, vars böcker om rawfood blivit populära över hela världen. Hennes nya bok heter Superfood Boost och hon har även en blogg, Raw Food by Erika.

Hej! Det finns massor med så kallade superfoods som säljs dyrt i affären. Men finns det också billigare alternativ, som uppfyller kraven på att vara superfood? 

Erika svarar: Kort och gott är superfood precis vad det låter som – råvaror som har superkrafter. Det kan vara gröna blad, frukter och bär men också nötter, frön, oljor, pulver, kryddor eller örter. Exempelvis vetegräs, chiafrön, spirulina, chlorell, acaipulver och gojibär finns till försäljning i hälsobutiker och ibland kan kvaliteten speglas av priset – men det är inte alltid så. Det bästa du kan göra är att googla, det finns superfood att hitta till en lägre kostnad på nätet. Nätshoppa, helt enkelt, och jämför priser! De allra billigaste är gratis, nämligen vilda växter som finns i trädgårdar och i skogen. Många gömmer sig också i frukt- och gröntdisken i din vanliga livsmedelsaffär.

Exempel på billiga superfood:
• Avocado
• Ingefära
• Morötter
• Rödbetor
• Mango
• Granatäpple
• Blåbär
• Lingon
• Körsbär
• Grönt te
• Grönkål
• Gurka
• Bovete
• Kokosolja
• Surkål
• Kanel
• Mandel
• Gurkmeja
• Ruccola
• Spenat
• Romansallad
• Mangold

… och från trädgården i sommar ­ – helt gratis!
• Maskrosor
• Brännässlor
• Kirskål
• Åkerfräken
• Daggkåpa
• Groblad

Recept på hur du kan tillaga goda rätter finns i min bok. Lycka till!
Hälsningar Erika

 

bokomslag-superfood-boost

FAKTA / Erica Palmcrantz Aziz


Född: 1977.
Bor: Göteborg.
Yrke: Författare, raw food-inspiratör och utbildare.
Familj: Sam, 45, Saga, 9, och Liv, 2.
Aktuell med: Boken Superfood boost.