Besök ett litterärt resmål i sommar!

27 juni, 2017

Foto Skuleskogen: Honza and Ivana Ebr. Foto Crimetime: Karl Melander

Foto Bryggartäppan: Stockholm stad. Foto Skuleskogen: Honza and Ivana Ebr. Foto Crimetime: Karl Melander

Albert Engström-museet i Grisslehamn
Besök Albert Engströms hem i Grisslehamn och hans ateljéstuga, som ligger längst ute på en klippa vid Ålands hav.
Mer information: www.albertengstrom.se
Lästips: Albert Engströms Hemma och på luffen

Astrid Lindgrens Näs
Näs utanför Vimmerby är hemmet där Astrid Lindgren föddes, växte upp och fick inspiration till flera av sina mest folkkära berättelser och böcker. Besök barndomshemmet, titta på utställningar och delta i evenemang.
Mer information: www.astridlindgrensnas.se
Lästips: Jens Andersens Denna dagen, ett liv

Crimetime på Gotland
Den 3-5 augusti går Sveriges största deckarfestival Crimetime av stapeln i Vimmerby. Lyssna på aktuella deckarförfattare, delta i workshops, besök mordplatser och åk med på guidade bussturer.
Mer information: crimetimegotland.se
Lästips: Det andra ansiktet

Dan Anderssons Skattlösberg & Luossastugan
En gång Finnmarkens huvudstad och födelseplats för Dan Andersson, som även bodde i stugan senare i livet. Museum och vandringsled i bygden som inspirerade poeten och författaren till många av hans verk.
Mer information: ekomuseum.se/besoksmalen/skattlosberg-luossastugan
Lästips: Dan Anderssons Kolarhistorier

Elin Wägners bostad Lilla Björka
Lilla Björkå, tre mil norr om Växjö i Småland, är stugan som författaren och kvinnorättskämpen Elin Wägner lät bygga efter att ha mottagit De Nios pris. Besök sommarens utställning, föreläsningar och andra arrangemang.
Mer information: www.elinwagner.se
Lästips: Elin Wägners Åsa-Hanna

Ellen Keys Strand
Beläget i Ödeshögs kommun mitt emellan Vadstena och Gränna ligger Ellen Keys vackra hem Strand, som byggdes 1911 och är öppet för visningar.
Mer information: www.ellenkey.se
Lästips: Ellen Keys Kärleken och äktenskapet

Fredrika Bremers Årsta slott
Slottet där Bremer skrev flera av sina böcker, vistades i under sitt sista levnadsår och dog i på nyårsafton 1865. Guidad visning av slottet kl 13:00 varje dag 12 juni – 13 augusti (dock stängt 23-24 juni, 21 juli). Här finns också Årsta slottsstig, med två skyltade kulturhistoriska vandringar i omgivningarna – Fornstigen och Fredrikaslingan.
Mer information: www.fredrikabremer.net och www.haninge.se
Lästips: Fredrika Bremers Hertha eller En själs historia

Gamla stan-vandring med Homan-guideboken
Vandra i privatdetektiven och antikvitetshandlaren Johan Kristian Homans spår genom Gamla stan i Stockholm. Med Jan Mårtensons guidebok Mord i Gamla stan som sällskap får du följa med Homan från Köpmantorget 10, där han har sin antikhandel, på en vindlande vandring genom gränder och prång till hus och platser där han varit inblandad i dramatiska händelser och intressanta förvecklingar.
Mer information: Mord i Gamla stan på Adlibris
Lästips: Jan Mårtensons Helgeandsmordet

Gustaf Frödings Alsters herrgård
Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård och födelseplats, består av ett herrgårdscafé som serverar lunch och hembakat samt ett flertal andra verksamheter som konstgalleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställning om Gustaf Fröding.
Mer information: www.karlstad.se/Alsters-herrgard och www.frodingsallskapet.se
Lästips: Gustaf Frödings Gitarr och dragharmonika

Harry Martinsons och Sven Edvin Saljes museum i Jämshög
I Jämshögs hembygdsmuseum i Blekinge finns stående utställningar om författarna Harry Martinson och Sven Edvin Salje. Se bland annat den ”kolonialvaruaffären” Martinson byggde till sina båda döttrar, Martinsons omfattande samling av tändsticks-, bryggeri- och industrietiketter och ett rum med Martinsons minnen från hans sjömanstid.
Mer information: www.jamshog.nu/museet
Lästips: Harry Martinsons Kap farväl!

Göran Tunströms Sunne
I värmländska Sunne utspelar sig flertalet av Göran Tunströms böcker, och där kan du bland annat besöka platser som finns med i hans böcker Juloratoriet, Prästungen och Berömda män som varit i Sunne. På Sunne kommuns hemsida finns en färdig vandring, med karta och information om platserna, att ladda ner.
Mer information: www.sunne.se
Lästips: Göran Tunströms Berömda män som varit i Sunne

Hasse&Tage-museet i Tomelilla
Världens minsta filmmuseum och världens största Hasse & Tage-museum! Mycket fokus på filmerna, men även en del om Hans Alfredsons och Tage Danielssons böcker.
Mer information: www.facebook.com/HasseoTagemuseum
Lästips: Hans Alfredsons En ond man och Tage Danielssons Samlade tankar från roten

Hjalmar Bergmans Wadköping i Örebro
Många av Hjalmar Bergmans böcker utspelar sig i det fiktiva Wadköping, som författarens barndomsstad Örebro och Västerås har fått stå förebilder för. I Örebro går det att besöka friluftsmuseet Wadköping.
Mer information: extra.orebro.se/wadkoping och sv.wikipedia.org
Lästips: Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping

Ivar Lo-museet i Stockholm
Besök Ivar Lo-Johanssons arbetslägenhet på Bastugatan 21 i Stockholm, som efter författarens död 1990 omvandlades till ett litterärt museum.
Mer information: www.ivarlo.nu
Lästips: Ivar Lo-Johanssons Författaren

Jan Fridegårds Övergran
I Övergran socken, Uppland, finns Jan Fridegårds- och statarmuseet. På sin hemsida tipsar också Jan Fridegårssällskapet om fler besöksmål i Övergran för den Fridegårdintresserade, platser där författaren växte upp, gick i skola och hade sommarbostad.
Mer information: facebook.com, kultur-historia.se och www.jan-fridegard.se
Lästips: Jan Fridegårds Jag Lars Hård

Jane Austens värld på Skoklosters slott
Mellan Stockholm och Uppsala har ikoniska kostymer från filmatiseringar av romanerna Stolthet och fördom, Förnuft och känsla, Övertalning och Emma flyttat in i slottets gästrumsvåningar. Historiska och svindlande slottsmiljöer som tagna ur en Austen-roman.
Mer information: skoklostersslott.se
Lästips: Jane Austens Förnuft och känsla

Kerstin Ekmans Skuleskogen
Skuleskogen är en andlöst vacker och vidsträckt Nationalpark i Ångermanland och förr i tiden var det en mytomspunnen och fruktad plats för resande människor. Här utspelar sig också Kerstin Ekmans storslagna roman Rövarna i Skuleskogen.
Mer information: www.sverigesnationalparker.se och sv.wikipedia.org/wiki/Skuleskogen
Lästips: Kerstin Ekmans Rövarna i Skuleskogen

Litterära skyltar
I flera svenska städer finns litterära skyltar uppsatta, med citat från kända böcker som utspelar sig på de olika platserna. Finns bland annat i Stockholm, Jönköping och Kristianstad.
Mer information: sv.wikipedia.org/wiki/Litterära_skyltar
Lästips: Klas Östergrens Gentlemen

PAX-vandring i Mariefred
Följ med på en skrämmande ljudboksvandring i spåren av Ingela Korsells, Åsa Larssons och Henrik Jonssons ungdomsserie PAX.
Mer information: www.strangnas.se/pax och www.bonnierforlagen.se
Lästips: Ingela Korsells och Åsa Larssons PAX 1: Nidstången

Per Anders Fogelströms jubileumsår i Stockholm
2017 är det 100 år sedan stockholmsskildraren Per Anders Fogelström föddes. Detta firas med stadsvandringar, utställningar och en rad andra programpunkter. Missa heller inte temalekplatsen Bryggartäppan på söder i Stockholm, som är baserad på miljöerna från Mina drömmars stad-serien.
Mer information: www.fogelström2017.se och www.stockholm.se
Lästips: Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad

Selma Lagerlöfs Mårbacka
Kanske Sveriges mest kända författarhem, och kanske Sveriges mest kända författare? Besök Mårbacka i Värmland, som erbjuder visningar, café och evenemang.
Mer information: www.marbacka.com
Lästips: Selma Lagerlöfs Mårbacka och Ett barns memoarer

Tintomaras Kolmården
Spring och vandra i samma skogar där CJL Almqvists Tintomara sjöng ”Mig finner ingen, ingen mig finner!” Förr var kolmårdsskogen ödemark och hemvist för rövare. Idag genomkorsas skogen av både väg och järnväg, men i flera delar finns ännu vildmarken bevarad precis som i Drottningens juvelsmyckes 1700-tal.
Mer information: www.lansstyrelsen.se/Ostergotland och www.kolmarden-walking.se
Lästips: Carl Jonas Love Almqvists Drottningens juvelsmycke

Torgny Lindgrens litterära landskap
I byn Raggsjö, Västerbotten, finns ett litterärt besöksmål kopplat till författaren Torgny Lindgrens uppväxtmiljö och litterära verk. I området Raggsjöliden finns det möjlighet att besöka flera av de platser som nämns i hans böcker.
Mer information: www.raggsjoliden.nu
Lästips: Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget

Utvandrarleden
Låter namnen Ljuder, Korpamoen, Moshult och Duvemåla bekanta? De finns med i Vilhelm Mobergs stora roman Utvandrarna och i Småland kan du besöka dem alla och vandra eller cykla längs Utvandrarleden. Delar av sträckan går även att paddla, för den kanotsugne.
Mer information: www.utvandrarleden.se
Lästips: Vilhelm Mobergs Utvandrarna

Verner von Heidenstams Övralid
Nationalskaldens och nobelpristagarens sista hem Övralid är öppet för besökare, med guidade turer, servering och museibutik.
Mer information: www.ovralid.se
Lästips: Per I Gedins Verner von Heidenstam


Prenumerera på Klassikerbrevet