5x hundböcker

25 augusti, 2017

Lucy Dillons Hundar, hus och hjärtats längtan
”Ben och Juliets jack russell hette Minton, för på vägen till hundstallet hade Ben hört ett dåligt skämt på radion, om en hund som hette Minton och som hade svalt en fjäderboll. Det hade varit en stygg hund, Bad Minton.
‘Bad Minton!’ hade Ben garvat. ‘Ett perfekt namn på en hund!'”

Kerstin Ekmans Hunden
”Var börjar en berättelse?
Under en granrot kanske.
Ja, under en granrot. Där låg en liten grå en. Han låg hopkrupen med nosen under svansen. En hund. Men det visste han inte. Han var så liten att han hade lyckats komma in under en rot. Den låg som en grov, brun arm omkring honom. Men den värmde inte.”

Stephen Kings Jurtjyrkogården
””Vet att vad finns där?”
”Djurkyrkogården”, sa Crandall.
”Djurkyrkogården”, upprepade Louis förbryllat.
”Det är inte så konstigt som det förmodligen låter”, sa Crandall, rökte och gungade. ”Det är vägen. Den tar kål på en hel del djur. Mest hundar och katter, men det är inte allt. En av de där stora Orincolastbilarna körde över den tama tvättbjörn som Ryders ungar hade. Det var – herregud, det måste ha varit -73, kanske ännu tidigare. I alla fall innan det blev.”

Sigge Starks Thomsons hundar
”Hunden kröp framåt med öronen bakåtlagda och munnen halvöppen, så att den drypande tungspetsen stack fram. Det var förfärligt anstängande att krypa så där och han gjorde det mycket motvilligt men han visste, att om han försökte fuska eller resa sig upp, så skulle den tjocka läderpiskans snärt obarmhärtigt randa hans rygg och sidor. De få meter, som återstod fram till husbondens fötter, var oändliga.”

Mikael Lindnords Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem
”Klockan är halv tolv på natten, och jag börjar precis få upp farten i hanteringen av alla mejl som har samlats i inkorgen. Nu är det bara några dagar kvar tills vår resa till VM i multisport i Brasilien – höjdpunkten i årets tävlingskalender. Det är hundra saker som ska ordnas, och mitt skrivbord svämmar över av listor med allt som ska packas ner och allt som ska göras innan jag och mitt team ger oss iväg.
Utomhus tjuter vindarna och det har börjat regna, men inne i vårt arbetsrum häruppe på övervåningen är det varmt. Varmt och ombonat – och man kan känna en svag doft av våt hund. Mina fötter är inte det minsta frusna, men vore de det skulle jag bara behöva flytta dem några centimeter för att ge dem ett varmt, ombonat krypin under en välbekant, lurvig kropp.
Arthur”