Snabbguide till böckerna om Hassel

04 september, 2017

Läs böckerna och serien på Bookbeat, Nextory, Storytel och på förlagets hemsida.


Del 1: Anmäld försvunnen (1972)
Roland Hassel är kriminalinspektör och hans vardag består mest av rutinuppdrag – utredningar och ständiga konfrontationer med människor som har hamnat på livets avigsida. För att pigga upp sig raggar han ibland brudar på någon dansrestaurang. Det var så han träffade Stella Karlberg. Genom henne kopplas han in på spaningarna efter hennes försvunne man och blir inblandad – bokstavligt talat – upp över öronen.


Del 2: Svarta banken (1937)
Ett nytt inslag i det kriminella Stockholm förbryllar polisen. Men vem styr de svarta bankerna? Roland Hassel drömmer om en tomt på Gräskö, men i hans bank är det stopp. Glittervärldens leenden blänker till bland de oförvitligas trygga gestalter medan våldet lurar på den nitiske spanaren.


Del 3: Beskyddarna (1974)
Vad polisen länge fruktat är ett faktum: hänsynslösa beskyddarligor sätter skräck i affärsföretagare och restaurangägare. Beskyddarnas mål är lättförtjänta pengar – deras medel är terror utan misskund. Roland Hassel inser att även en polis måste kunna dra en gräns mellan pliktkänsla gentemot jobbet och ansvar gentemot sig själv och sina närmaste.


Del 4: Vapenhandlarna (1975)
Vapensmuggling är inte det första Roland Hassel tän¬ker på när han i sängen hos en prostituerad hittar en man, dödad med ett skott i hjärtat. När sambandet görs klart för honom är hans kollega Rolf Öman redan skjuten. Och han själv, som skulle ha stått på pass vid Omans sida, ligger berusad i sin säng.


Del 5: Guds Rötter (1976)
Tonåringar försvinner från sina föräldrar. Aggressiva ungdomar attackerar fotgängare på gatan och tigger pengar. En man som försöker sälja bevis för skattefusk i stor skala blir mördad. Kriminalinspektör Roland Hassel kommer Guds Rötter på spåren – men det finns de som ogillar hans nyfikenhet.


Del 6: Slavhandlarna (1979)
Roland Hassel vet det inte heller förrän han under ett spaningsuppdrag ramlar över ett gäng utarmade och hemlösa invandrare. De är illegal arbetskraft som får städjobb, diskjobb och slabbjobb som ingen annan vill ha. De utnyttjas samvetslöst av smarta skojare som gör stora pengar på dem.


Del 7: Säkra papper (1980)
Ödets ironi – liket av en efterlyst inbrottstjuv och dynamitard finner man i ett låst kassaskåp. Det är kriminalinspektör Roland Hassel som gör fyndet. Han är också den som under sina närgångna spaningar hamnar i sitt äventyrliga livs kanske mest dödshotande situation.


Del 8: Glitter (1981)
När Roland Hassel ska köpa en förlovningsring till sin Virena visar det sig att han blivit lurad. Han har betalat 10 000 kronor för en skickligt gjord förfalskning – syntetiskt glitter. Hassel hamnar mitt i en härva med stora hajar och kallblodiga hantlangare.


Del 9: Terrorns finger (1982)
Huddingeligan kallas den i pressen. När några av huvudpersonerna grips i en hyrd villa finner polisen en vapenarsenal som skulle räcka till en mindre revolution. Ligan har både svenska och utländska medlemmar och har samröre med en grupp som kallar sig Libertas.


Del 10: Botgörarna (1983)
En forskare försvinner från läkemedelsföretaget Angila i Stockholm. Han har stulit datamaterial med all samlad information om ett nytt epokgörande läkemedel. Man vet att det finns ett samband mellan forskaren och en välkänd figur i den kriminella världen.


Del 11: Offren (1984)
Polismord… En ren avrättning… Och eftersom Roland Hassel är den ende som sett mördarna och kan vittna mot dem utsätts han för det ena attentatet efter det andra. Det som började som en enkel spaning sväller till något helt annat och polisen anar affärer i en gigantisk skala.


Del 12: Barnarov (1987)
Han är illa medfaren och märkt av det han varit med om – men ändå i tjänst igen som kriminalinspektör. En enkel utredning om en försvunnen sexmånaders pojke i en förort till Stockholm förvandlas till något helt annat. Det står snart klart för polisen att det rör sig om en ovanligt motbjudande och brutal brottslighet.


Del 13: Gengångarna (1988)
Gengångare! Mer hinner han inte säga, den livrädde mannen som besöker Roland Hassel. Han skräms iväg av ett mystiskt telefonsamtal. Men vad är det han talar om? Svarta mässor? Dyrkan av Satan? Återuppväckande av de döda?


Del 14: De giriga (1989)
Pengarna – de stora pengarna – betyder allt, ett människoliv ingenting. Det rör sig om en global verksamhet som är lika lönsam som narkotikahandeln – och lika brutal och präglad av våld.


Del 15: Facklorna (1990)
Det börjar med jakten på en hänsynslös rånare. Roland Hassel och hans kollega Myrna Clavebo söker en brottsling vars metoder är ovanligt brutala. Spåren leder till en villa där Roland Hassel stöter på ett vidunder till man som deltagit i rånen och som är nära att mörda honom. Men vem är han?


Del 16: Utpressarna (1991)
Roland Hassel är ute på spaning och gör ett rutinbesök på ett mindre flygbolag. Ägaren passar på att visa honom ett utpressningsbrev: ”Betala – annars spränger vi ett plan och dödar din fru.” Det rör sig om många miljoner men han har ändå inte brytt sig om hotet. Plötsligt blir det allvar.


Del 17: Plundrarna (1992)
”– Hassel, du anar inte hur genomruttet allting är!” Så viskar den gamle kåkfararen Arne Sundin i telefon. Han vill avslöja vad han kallar några mycket onda människor. Och han har viktiga papper att lämna.


Del 18: Förgörarna (1993)
En ung kvinna misshandlas på en gata i Stockholm. Roland Hassel ingriper till kvinnans försvar. Vem är hon? Förgäves försöker polisen få henne att tala, men hon bara ler tomt. Kort därefter mördas kvinnan av okända maskerade män – och spåren leder till Ryssland och det ryska maffiaväldet.


Del 19: Förfalskarna (1994)
I en mycket ruffig förortsvilla finner Roland Hassel och hans kollega Myrna en av de mest desperata och ångestfyllda brottslingar de någonsin sett. Han har apterat sprängladdningar runt hela kroppen och är färdig att spränga dem alla tre i luften.


Del 20: Piraterna (1995)
”Roland Hassel, du är anhållen som misstänkt för delaktighet i bankrån och polismord!” En fruktansvärd mardröm? Nej, en ännu ohyggligare verklighet. Efter en vecka i häkte släpps Hassel men blir avstängd från arbetet medan utredningen fortsätter. Han får inte ens visa sig på polishuset.


Del 21: Dödens medicin (1996)
När den svenska polisen genomgår sin största omorganisation genom tiderna får Roland Hassel ett nytt uppdrag av Interpol. Det handlar om spridning av falska mediciner.


Del 22: Domens dag (1998)
Långtradare kapas i Sverige och på kontinenten. Lasterna av sprit, cigaretter och högteknologiska varor är guld värda i både väst och öst. Interpol ber än en gång Roland Hassel att agera mullvad.


Del 23: Dödens budbärare (1999)
En liten flicka rusar ut i körbanan, och för att inte skada henne måste Hassel väja undan och kolliderar med en parkerad bil utanför en bokhandel. Hassel rusar ut ur bilen för att få tag på flickan. När han är på andra sidan gatan exploderar den parkerade bilen.


Del 24: Rovriddarna (1999)
Kortromanen Rovriddarna har tidigare utgivits både som egen bok 1999 och som den del av novellsamlingen Hassel och jakten på lilla Mona, 2001.


Del 25: Hassel och jakten på lilla Mona (2001)
Hassel och jakten på lilla Mona utkom första gången 2001 och innehåller fyra deckarnoveller med kriminalinspektör Roland Hassel.


Del 26: Nödens handelsmän (2002)
Efter ett par lugna år bakom skrivbordet hamnar Roland Hassel direkt i hetluften. Under vapenhot blir han hämtad till en gammal fängelsekund. Kanske är det ett svart skämt – men när denne brutalt mördas blir det allvar.


Del 27: Hassel och utpressarna (2002)
Tolv kriminalnoveller. Med hårdhandskar, tankekraft och skjutjärn ger sig Hassel gång på gång ut på jakt efter sanningen, vare sig han är i tjänst eller försöker ta en välförtjänt fjällsemester.


Del 28: Hassel och Osiris hämnd (2003)
Novellsamling. I samlingens titelnovell återser vi kriminalinspektör Roland Hassel, som en tidig lördagsmorgon får ett oväntat besök. Det är Siri, en kvinna jagad av demoner och vars man Hassel utrett för hustrumisshandel för ett år sedan.


Del 29: Främlingarna (2003)
Roland Hassel är kallad som vittne vid en rättegång om ett gängmord på en invandrare. Ett annat vittne är en äldre kvinna, men hon är så skrämd att hon tar tillbaka allt hon tidigare sagt. Hassel måste följa henne hem – men där väntar tre män som brutalt slår ihjäl henne så snart de får höra att hon har sällskap av en polis.


Del 30: Död i ruta ett (2004)
Rån av värdetransporter har blivit en lukrativ verksamhet för de grova brottslingarna i Stockholm. En av dem, Ronny Wallin, misstänks ligga bakom flera av rånen men har försvunnit. När Roland Hassel besöker hans flickvän Edna Viklund för att få information hittar han Ronny Wallin − död.

Läs mer om böckerna och serien på Bookbeat, Nextory, Storytel och på förlagets hemsida.

Hassel-poster på tunnelbanan


Prenumerera på Klassikerbrevet.
Följ oss på Facebook.