Läslovstips för alla åldrar

27 oktober, 2017

Varför är det så ont om Q?
Genialiskt om jakten på en bokstavstjuv

Inne i det här lilla ruskiga huset stod en stor gul hund och sopade med en kvast. Han sopade ganska dåligt, så det blev inte mycket finare för det. Hunden vilade sig mestadels på kvastskaftet och suckade och så sopade han några sop igen.
Då kom en mager man i randiga kläder och stickande svarta ögon och risigt skägg och stripigt hår och knotiga fingrar in till hunden från en liten kammare. Han tog hunden i örat och sa:
– Ha, din förbultade underdogg! Vill du vara så förbankat ambivalent och städa upp här inne som jag har sagt till dig.
–Ja, Boven, sa hunden och började sopa soporna åt olika håll i rummet.
– Ha, sa mannen i de randiga kläderna igen, ha! Nu ska jag gå in i verkstan och se om jag kan skruvifiera på lettrosugen, så att den fungerar ordentligt. Den är snart färdig.
– Ja, Boven, sa hunden och gjorde honnör.
Den randige gick tillbaks in i kammaren, och hunden slutade att sopa och satte sig istället för att prata med en liten mus som tittade ut ur ett hål i väggen.
– Så där är han alltid, sa hunden. Retlig och besvärlig. Men det beror på att han är Boven! Han är Boven och jag
är hans hund. Han kallar mig för Q-hunden, för att jag tycker så mycket om Q. Du vet den där bokstaven som ser ut som en katt bakifrån, men med en liten svans på. Den älskar jag!

Läs mer på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

Dårfinkar och Dönickar
En berättelse lika aktuell nu som när den skrevs 1984

”Jaha”, sa lärarinnan som hette Gudrun Ärling. ”Då får vi väl hälsa den nya pojken, Simon Kroll, välkommen till klassen. Jag hoppas att du ska trivas här, både med mej och dina kamrater.”

Den nya pojken! Simon!

Plötsligt gick det upp för mej att det var mej hon talade om. Det var det där konstiga namnet jag hade, Simone, som hade ställt till det för mej. Jag var så trött på det så jag ville tjuta. Alltid måste jag upprepa det när jag skulle säga vad jag hette.

Läs mer på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

S/Y Glädjen

I kölvattnet av en tragedi

30 juli
Kvällstidningarna över stan i sommarstiltjen:
SVENSK SEGELBÅT HITTAD DRIVANDE PÅ ATLANTEN OCH MOR OCH DOTTER ENSAMMA OMBORD PÅ HAVERERAD SEGELBÅT
Klas köper hem både Aftonbladet och Expressen. Båten bärgad mitt ute på havet av förbipasserande brittiskt handelsfartyg!

Läs mer på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

Kvinna med födelsemärke
Kriminalserie som har skördat många fiktiva liv

Varför i hela friden skulle någon förfölja honom? Ryszard Malik! Vem tusan kunde ha något intresse av hans alldagliga och intetsägande person?
Han ruskade på huvudet och körde händerna i rockfickorna.
Vad var det för tramsig inbillning? Ilse måste ha smittat honom med sina fjollerier, inget tvivel om saken!

Läs mer på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.

Tunnare än blod
Medicinsk gåta i ett lamslaget Stockholm

Det är en dimmig och kall marsvecka i Stockholm. En ettrig influensaepidemi lamslår stan. Tunnelbanetågen går sporadiskt, nästan all vårdpersonal ligger nerbäddad. Stora delar av polisen likaså. De få som är på benen är upptagna av en ambassadockupation.
Då kommer larmet till kriminalpolisen på Kungsholmen om ett mystiskt dödsfall. Ordningspolisen Monika Pedersen, som saknar all erfarenhet av mordutredningar, får rycka in eftersom hon fortfarande står på benen. Fallet kompliceras av att den döde redan tagits om hand av obducenten och av att Monika inte har någon som hon kan fråga till råds. Envist och målmedvetet jobbar hon på eftersom hon är klok nog att inse att det här är hennes livs stora chans …

Läs mer på Bookbeat, Storytel eller på förlagets hemsida.