Lärarstöd

Lärarhandledning

Jobba med böcker i klassrummet?

Många av våra böcker lämpar sig väl som grund till ämnen att fördjupa sig i tillsammans med dina elever. Vi har lärarhandledningar och lektionsunderlag passande för låg-, mellan- och högstadiet. Nedan finner du tips på hur titlarna kan hjälpa dig i din undervisning och direktlänk till material för boken. Lärarstöden får skrivas ut och kopieras fritt.

Jonna Björnstjerna: Sagan om den underbara familjen Kanin och farbror Elände

Lärarhandledning lågstadiet

Jonna Björnstjerna debuterade 2007. Sagan om den underbara familjen Kanin och farbror Elände är den femte i ordningen om familjen Kanin. Här möter vi en sagovärld där det goda existerar sida vid sida med det onda. Läsningen kan göras mer meningsfull genom att låta barnen koppla ihop berättelsen med egna livserfarenheter och/eller andra böcker. I ett boksamtal kan barnen komma till tals och de vuxna får en möjlighet att se saker ur barnens perspektiv.

Klicka och skriv ut lärarhandledning.

Lärarhandledning lågstadiet
Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson: Lisbet och Sambakungen

Lärarhandledning lågstadiet

En bok ger oss många vägar in i och möjligheter att upptäcka och utveckla vårt språk tillsammans i klassrummet. Författarens röst är en annan än lärarens, ordvalen och formuleringarna blir annorlunda. Illustrationerna öppnar också upp för utforskande av språket och det finns mycket för oss att upptäcka genom att studera omslaget och bilderna i boken. Vi har tagit fram ett lärarstöd till boken Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Den liknar kanske inte de lärarhandledningar som du har läst förut. Men boken liknar nog inte heller något annat du har läst.

Klicka och skriv ut lärarhandledning

 

Lärarhandledning lågstadiet
Martin Widmark och Mats Vänehem: Halvdan Viking

Lärarhandledning lågstadiet

Halvdan Viking är en serie av Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem. Med denna handledning vill vi inspirera till att arbeta med böckerna om Halvdan Viking, i flera ämnen; svenska, SO, NO och bild. Materialet är utformat utifrån tanken att man kan läsa text (och även bild) ”på, mellan och bortom raderna”.

Klicka och skriv ut lärarhandledning

Du och din klass kan bland annat ta del av Uppåkras Arkeologiskola här:

Klicka och skriv ut lärarhandledning

Klicka och skriv ut lärarhandledning Arkelogiskola

Lärarstöden får skrivas ut och kopieras fritt.

Lärarhandledning lågstadiet
Martin Widmark och Helena Willis: Cirkusmysteriet

Lärarhandledning lågstadiet

Med den här lärarstödet vill vi inspirera till att arbeta med Martin Widmarks och Helena Willis bok Cirkusmysteriet. Det går att arbeta helt fristående utifrån boken men handledningen kan även användas inför ett eventuellt besök på den turnerande utställning som barnutställningar.nu har skapat tillsammans med Martin Widmark och Helena Willis. I handledningen får du tips och vägledning kring hur du kan arbeta med boken både före, under och efter läsningen. 

Klicka och skriv ut lärarhandledning

Klicka och skriv ut läsfixaruppdrag

 

Lärarhandledning lågstadiet
Maria Dufva: Värsta bästa nätet

Lärarhandledning mellanstadiet

Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd för alla er som möter barn i skolan, eller kanske egentligen ett samtida ”reason-to-speak” om en värld vi inte riktigt delar med barnen. Vi lever alla, oavsett ålder, på samma internet, men vi lever där på olika sätt. Barnen är experterna på sina liv på nätet, men vi vuxna ska finnas där lika självklart som vi gör i trafiken och vid poolen. Det här är ett lärarstöd som bygger på Värsta bästa nätet av Maria Dufva.

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Värsta bästa nätet

 

Lärarhandledning mellanstadiet
Katarina Genars böcker

Lärarhandledning Mellanstadiet

Katarina Genars böcker kännetecknas av det gåtfulla och mystiska, och har ofta flera bottnar och tidslager i berättelserna – många gånger är det mer än en berättelse som skildras. Det har fått många kritiker att jämföra henne med Maria Gripe.

Här har vi samlat lärarstöd till En hemlig vän, Pensionat Vidablicks gåta, Den magiska kappan, Röda spår och Silvervinges hemlighet:

Klicka och skriv ut lärarhandledning till En hemlig vän

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Pensionat Vidablicks gåta

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Den magiska kappan

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Röda spår

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Silvervinges hemlighet

 

 

Lärarhandledning Mellanstadiet
Anna Ehring: Miras Martin

Lärarstöd mellanstadiet

Välkommen till Miras värld där kompisar, skola och stora känslor står i centrum. Mira och Martin har ett hemligt ställe i skogen där de ses. Men den här våren händer det något. Mira blir på samma gång tyst och bubbligt fnissigt så fort hon ser Martin. I skolan finns Ina som nyfiket ställer tusen frågor, men det här med att dela hemlisar är inte Miras grej… Hur mycket hon än försöker är det kliande svårt att alltid vara med samma.

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Miras Martin

Lärarstöd mellanstadiet
Ingela Korsell och Henrik Jonsson: PAX Nidstången

Lärarhandledning mellanstadiet

Serien PAX är ett actionfyllt drama om magi, som utspelar sig mitt i dagens Mariefred. I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker att hända. Onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år.

Här finns bonusmaterial och tips på hur man kan jobba med PAX i undervisningen, och då speciellt med Nidstången som är den första delen i bokserien. Lärarstödet erbjuder idéer att inspireras av och välja ifrån. Gör alltså inte allt. Testa, revidera uppgifterna så att det passar dina elever och spinn vidare med egna idéer. Många av tipsen går förstås också att använda på andra texter.

Klicka och skriv ut lärarhandledning till PAX. Nidstången

 

Lärarhandledning mellanstadiet
Michelle Paver: Bronsdolken

Lärarhandledning mellanstadiet

Följ med till bronsåldern, invid det turkosblå Medelhavet, och upplev Hylas hårda kamp för överlevnad.

Ladda ner lärarshandledning till Bronsdolken

 

Lärarhandledning mellanstadiet
Jessica Townsend: Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse

Lärarhandledning mellanstadiet

Det är Ett förtrollat äventyr! En helt egen värld av magiskt silverstoft, svävande paraplyer, levande skuggor, drakar och en gigantisk katt. Härlig bok för slukaråldern! Spännande, rolig, fantasifull och alldeles underbar.

Ladda ner lärarhandledning till Nevermoor Morrigan Crows magiska förbannelse

 

Lärarhandledning mellanstadiet
Camilla Sten och Viveca Sten: Djupgraven

Lärarhandledning mellanstadiet

Djupgraven är första delen i Camilla och Viveca Stens rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock och bäddar för sträckläsning. I huvudpersonen Tuva får vi också en träffande skildring av hur det är att växa upp och känna sig annorlunda i ett litet samhälle.

Ladda ner lärarhandledning till Djupgraven

 

Lärarhandledning mellanstadiet
Melody Farshin och Christina Herrström: Mizeria och Tionde våningen

Lärarhandledning högstadiet/gymnasiet

Dessa två böcker handlar om identitet, könsroller och att vara ung men också om vänskap och kärlek.

Vi har tagit fram lärarstöd till Melody Farshins bok Mizeria och Christina Herrströms Tionde våningen.

De olika uppgifterna  är tänkta att användas till elever på högstadiet och/eller gymnasiet.

 

Lärarhandledning högstadiet/gymnasiet
Maria Frensborg: Mina smala axlars längtan

Lärarhandledning högstadiet/gymnasiet

Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg utspelar sig på gymnasiet och behandlar många frågor kring relationer och könsroller. Mina smala axlars längtan kan med fördel samläsas med Hampus Nessvolds bok Ta det som en man. De allmänt hållna frågeställningarna i B-delen fungerar att användas i blandade grupper med elever som har läst antingen Mina smala axlars längtan  eller Ta det som en man.

Ladda ner lärarhandledning till Mina smala axlars längtan

 

 

Lärarhandledning högstadiet/gymnasiet
Mariette Lindstein: Sekten på Dimön och Vit krypta

Lärarhandledning högstadiet/Gymnasiet

Sekten på Dimön och Vit krypta av Mariette Lindstein är en bok som passar bra att samtala om. När man arbetar med skönlitteratur i klassrummet kan man få eleverna att ge sig in i världar som de vanligtvis inte möter. De kan få vara med om saker och händelser som det vanliga livet inte kan erbjuda och de kan få leva sig in i olika karaktärer och miljöer. De kan genom skönlitteraturen utmanas till nya tänkesätt och också öppna upp för nya perspektiv. Litteraturen kan alltså användas för att främja eleverna förmåga till inlevelse men också elevernas förståelse för andra människor.

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Sekten på Dimön

Klicka och skriv ut lärarhandledning till Vit krypta

 

Lärarhandledning högstadiet/Gymnasiet
Hampus Nessvold: Ta det som en man

Lärarhandledning högstadiet/gymnasiet

Sexualkunskap är ett innehåll i kursplanerna. Det är ett ämne som måste och ska utvecklas. Hampus Nessvold skriver i sin bok Ta det som en man om hur han ville lära sig om sex men inte visste hur eller var han kunde göra det.

”Jag ville lära mig! Men var gör man det? Under sexualundervisningen pratade läraren bara om könssjukdomar och visade hur man trär på kondomer på e-kolvar och provrör. Att bli stammis på umo.se kändes nördigt. Att prata med mamma och pappa om att ”bli bra på sex” var så långt bortom ”blommor och bin” att det var uteslutet, och att prata med mina killkompisar var verkligen HELT uteslutet.”

Klicka och skriv ut lärarhandledning

 

Lärarhandledning högstadiet/gymnasiet
Johan Rapp: Bli hjärnstmart – lär dig snabbare och bättre

Lärarhandledning höstadiet/gymnasiet

Ta del av en kurs i studieteknik baserad på boken Bli hjärnsmart – lär dig snabbare och bättre av Johan Rapp.

Varför göra den här kursen? När eleverna gått igenom den här kursen har de tagit ett körkort i studieteknik – kanske en av deras viktigaste investeringar i tid och förmåga under sina många år som elever. De kommer att ha förstått hur de ska göra för att hjärnan lättare ska ta till sig och minnas relevant information. Detta kommer att lyfta deras betyg och hjälpa dem att skapa bestående nätverk av hjärnceller (minnen) som de kommer att ha glädje av hela livet.

Klicka och skriv ut kursen Bli hjärnsmart

 

Lärarhandledning höstadiet/gymnasiet