Lärarstöd

Lärarstöd

Jobba med böcker i klassrummet?

Många av våra böcker lämpar sig väl som grund till ämnen att fördjupa sig i tillsammans med dina elever. Vi har lärarhandledningar och lektionsunderlag passande för låg-, mellan- och högstadiet. Nedan finner du tips på hur titlarna kan hjälpa dig i din undervisning och direktlänk till material för boken.

Maria Dufva

Värsta bästa nätet

Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd för alla er som möter barn i skolan, eller kanske egentligen ett samtida ”reason-to-speak” om en värld vi inte riktigt delar med barnen. Vi lever alla, oavsett ålder, på samma internet, men vi lever där på olika sätt. Barnen är experterna på sina liv på nätet, men vi vuxna ska finnas där lika självklart som vi gör i trafiken och vid poolen. Det här är ett lärarstöd som bygger på Värsta bästa nätet av Maria Dufva.

Ladda ner lärarstöd Värsta bästa nätet

Värsta bästa nätet
Maria Frensborg

Mina smala axlars längtan

Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg utspelar sig på gymnasiet och behandlar många frågor kring relationer och könsroller.

Denna lärarhandledning är uppdelad i två avsnitt, A och B. A-delen innehåller diskussionsfrågor som är uppdelade kapitelvis och därefter indelade i fem läsavsnitt. I B-delen, på sida fyra, följer mer allmänt hållna frågor om jämställdhet och könsroller.

Mina smala axlars längtan kan med fördel samläsas med Hampus Nessvolds bok Ta det som en man. De allmänt hållna frågeställningarna i B-delen fungerar att användas i blandade grupper med elever som har läst antingen Mina smala axlars längtan  eller Ta det som en man.

Ladda ner lärarstöd till Mina smala axlars längtan.

Mina smala axlars längtan
Melody Farshin och Christina Herrström

Mizeria och Tionde våningen

Dessa två böcker handlar om identitet, könsroller och att vara ung men också om vänskap och kärlek.

Vi har tagit fram lärarstöd till Melody Farshins bok Mizeria och Christina Herrströms Tionde våningen.

De olika uppgifterna  är tänkta att användas till elever på högstadiet och/eller gymnasiet.

Mizeria och Tionde våningen
Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet och Sambakungen

En bok ger oss många vägar in i och möjligheter att upptäcka och utveckla vårt språk tillsammans i klassrummet. Författarens röst är en annan än lärarens, ordvalen och formuleringarna blir annorlunda. Illustrationerna öppnar också upp för utforskande av språket och det finns mycket för oss att upptäcka genom att studera omslaget och bilderna i boken. Vi har tagit fram ett lärarstöd till boken Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Den liknar kanske inte de lärarhandledningar som du har läst förut. Men boken liknar nog inte heller något annat du har läst.

Ladda ner Lisbet och Sambakungen

Lisbet och Sambakungen
Ingela Korsell och Henrik Jonsson

PAX Nidstången

Serien PAX är ett actionfyllt drama om magi, som utspelar sig mitt i dagens Mariefred. I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker att hända. Onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år.

Här finns bonusmaterial och tips på hur man kan jobba med PAX i undervisningen, och då speciellt med Nidstången som är den första delen i bokserien. Lärarstödet erbjuder idéer att inspireras av och välja ifrån. Gör alltså inte allt. Testa, revidera uppgifterna så att det passar dina elever och spinn vidare med egna idéer. Många av tipsen går förstås också att använda på andra texter.

Ladda ner lärarstödet.

PAX Nidstången
Mariette Lindstein

Sekten på Dimön

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein är en bok som passar bra att samtala om. När man arbetar med skönlitteratur i klassrummet kan man få eleverna att ge sig in i världar som de vanligtvis inte möter. De kan få vara med om saker och händelser som det vanliga livet inte kan erbjuda och de kan få leva sig in i olika karaktärer och miljöer. De kan genom skönlitteraturen utmanas till nya tänkesätt och också öppna upp för nya perspektiv. Litteraturen kan alltså användas för att främja eleverna förmåga till inlevelse men också elevernas förståelse för andra människor.

Ladda ner Sekten på Dimön

Sekten på Dimön
Mariette Lindstein

Vit krypta

Vit krypta av Mariette Lindstein är en bok som passar bra att samtala om. När man arbetar med skönlitteratur i klassrummet kan man få eleverna att ge sig in i världar som de vanligtvis inte möter. De kan få vara med om saker och händelser som det vanliga livet inte kan erbjuda och de kan få leva sig in i olika karaktärer och miljöer. De kan genom skönlitteraturen utmanas till nya tänkesätt och också öppna upp för nya perspektiv. Litteraturen kan alltså användas för att främja eleverna förmåga till inlevelse men också elevernas förståelse för andra människor.

Ladda ner lärarstöd till Vit krypta

Vit krypta
Hampus Nessvold

Ta det som en man

Sexualkunskap är ett innehåll i kursplanerna. Det är ett ämne som måste och ska utvecklas. Hampus Nessvold skriver i sin bok Ta det som en man om hur han ville lära sig om sex men inte visste hur eller var han kunde göra det.

”Jag ville lära mig! Men var gör man det? Under sexualundervisningen pratade läraren bara om könssjukdomar och visade hur man trär på kondomer på e-kolvar och provrör. Att bli stammis på umo.se kändes nördigt. Att prata med mamma och pappa om att ”bli bra på sex” var så långt bortom ”blommor och bin” att det var uteslutet, och att prata med mina killkompisar var verkligen HELT uteslutet.”

Ladda ner lärarstöd till Ta det som en man

Ta det som en man
Michelle Paver

Bronsdolken

Följ med till bronsåldern, invid det turkosblå Medelhavet, och upplev Hylas hårda kamp för överlevnad.

Ladda ner lärarstöt till Bronsdolken.

Bronsdolken
Johan Rapp

Bli hjärnstmart – lär dig snabbare och bättre

Ta del av en kurs i studieteknik baserad på boken Bli hjärnsmart – lär dig snabbare och bättre av Johan Rapp.

Varför göra den här kursen? När eleverna gått igenom den här kursen har de tagit ett körkort i studieteknik – kanske en av deras viktigaste investeringar i tid och förmåga under sina många år som elever. De kommer att ha förstått hur de ska göra för att hjärnan lättare ska ta till sig och minnas relevant information. Detta kommer att lyfta deras betyg och hjälpa dem att skapa bestående nätverk av hjärnceller (minnen) som de kommer att ha glädje av hela livet.

Ladda ner kursen Bli hjärnsmart

Bli hjärnstmart – lär dig snabbare och bättre
Jessica Townsend

Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse

Det är Ett förtrollat äventyr! En helt egen värld av magiskt silverstoft, svävande paraplyer, levande skuggor, drakar och en gigantisk katt. Härlig bok för slukaråldern! Spännande, rolig, fantasifull och alldeles underbar.

Ladda ner lärarstödet Nevermoor Morrigan Crows magiska förbannelse.

Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse
Martin Widmark och Mats Vänehem

Halvdan Viking

Halvdan Viking är en serie av Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem. Med denna handledning vill vi inspirera till att arbeta med böckerna om Halvdan Viking, i flera ämnen; svenska, SO, NO och bild. Materialet är utformat utifrån tanken att man kan läsa text (och även bild) ”på, mellan och bortom raderna”.

Ladda ner lärarstödet till Halvdan Viking.

Du och din klass kan bland annat ta del av Uppåkras Arkeologiskola här:

Ladda ner lärarstödet Arkeologiskola till läraren.

Ladda ner lärarstödet Arkeologiskola för elever.

 

Halvdan Viking
Martin Widmark och Helena Willis

Cirkusmysteriet

Med den här lärarstödet vill vi inspirera till att arbeta med Martin Widmarks och Helena Willis bok Cirkusmysteriet. Det går att arbeta helt fristående utifrån boken men handledningen kan även användas inför ett eventuellt besök på den turnerande utställning som barnutställningar.nu har skapat tillsammans med Martin Widmark och Helena Willis. I handledningen får du tips och vägledning kring hur du kan arbeta med boken både före, under och efter läsningen. 

Ladda ner lärarstöd till Cirkusmysteriet.

Ladda ner läsfixaruppdrag till Cirkusmysteriet.

Cirkusmysteriet