Lärarstöd

Lärarstöd

Jobba med böcker i klassrummet?

Många av våra böcker lämpar sig väl som grund till ämnen att fördjupa sig i tillsammans med dina elever. Vi har lärarhandledningar och lektionsunderlag passande för låg-, mellan- och högstadiet. Nedan finner du tips på hur titlarna kan hjälpa dig i din undervisning och direktlänk till material för boken.

Lisbet och Sambakungen

Lisbet och Sambakungen

En bok ger oss många vägar in i och möjligheter att upptäcka och utveckla vårt språk tillsammans i klassrummet. Författarens röst är en annan än lärarens, ordvalen och formuleringarna blir annorlunda. Illustrationerna öppnar också upp för utforskande av språket och det finns mycket för oss att upptäcka genom att studera omslaget och bilderna i boken. Vi har tagit fram ett lärarstöd till boken Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Den liknar kanske inte de lärarhandledningar som du har läst förut. Men boken liknar nog inte heller något annat du har läst.

Ladda ner Lisbet och Sambakungen

Vit krypta

Vit krypta av Mariette Lindstein är en bok som passar bra att samtala om. När man arbetar med skönlitteratur i klassrummet kan man få eleverna att ge sig in i världar som de vanligtvis inte möter. De kan få vara med om saker och händelser som det vanliga livet inte kan erbjuda och de kan få leva sig in i olika karaktärer och miljöer. De kan genom skönlitteraturen utmanas till nya tänkesätt och också öppna upp för nya perspektiv. Litteraturen kan alltså användas för att främja eleverna förmåga till inlevelse men också elevernas förståelse för andra människor.

Ladda ner lärarstöd till Vit krypta

Vit krypta
Ta det som en man

Ta det som en man

Sexualkunskap är ett innehåll i kursplanerna. Det är ett ämne som måste och ska utvecklas. Hampus Nessvold skriver i sin bok Ta det som en man om hur han ville lära sig om sex men inte visste hur eller var han kunde göra det.

”Jag ville lära mig! Men var gör man det? Under sexualundervisningen pratade läraren bara om könssjukdomar och visade hur man trär på kondomer på e-kolvar och provrör. Att bli stammis på umo.se kändes nördigt. Att prata med mamma och pappa om att ”bli bra på sex” var så långt bortom ”blommor och bin” att det var uteslutet, och att prata med mina killkompisar var verkligen HELT uteslutet.”

Ladda ner lärarstöd till Ta det som en man

Värsta bästa nätet

Det här skolmaterialet är tänkt som ett stöd för alla er som möter barn i skolan, eller kanske egentligen ett samtida ”reason-to-speak” om en värld vi inte riktigt delar med barnen. Vi lever alla, oavsett ålder, på samma internet, men vi lever där på olika sätt. Barnen är experterna på sina liv på nätet, men vi vuxna ska finnas där lika självklart som vi gör i trafiken och vid poolen. Det här är ett lärarstöd som bygger på Värsta bästa nätet av Maria Dufva.

Ladda ner lärarstöd Värsta bästa nätet

Värsta bästa nätet
Mina smala axlars längtan

Mina smala axlars längtan

Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg utspelar sig på gymnasiet och behandlar många frågor kring relationer och könsroller.

Denna lärarhandledning är uppdelad i två avsnitt, A och B. A-delen innehåller diskussionsfrågor som är uppdelade kapitelvis och därefter indelade i fem läsavsnitt. I B-delen, på sida fyra, följer mer allmänt hållna frågor om jämställdhet och könsroller.

Mina smala axlars längtan kan med fördel samläsas med Hampus Nessvolds bok Ta det som en man. De allmänt hållna frågeställningarna i B-delen fungerar att användas i blandade grupper med elever som har läst antingen Mina smala axlars längtan  eller Ta det som en man.

Ladda ner lärarstöd till Mina smala axlars längtan.

Bli hjärnstmart – lär dig snabbare och bättre

Ta del av en kurs i studieteknik baserad på boken Bli hjärnsmart – lär dig snabbare och bättre av Johan Rapp.

Varför göra den här kursen? När eleverna gått igenom den här kursen har de tagit ett körkort i studieteknik – kanske en av deras viktigaste investeringar i tid och förmåga under sina många år som elever. De kommer att ha förstått hur de ska göra för att hjärnan lättare ska ta till sig och minnas relevant information. Detta kommer att lyfta deras betyg och hjälpa dem att skapa bestående nätverk av hjärnceller (minnen) som de kommer att ha glädje av hela livet.

Ladda ner kursen Bli hjärnsmart

Bli hjärnstmart – lär dig snabbare och bättre
Mizeria och Tionde våningen

Mizeria och Tionde våningen

Dessa två böcker handlar om identitet, könsroller och att vara ung men också om vänskap och kärlek.

Vi har tagit fram lärarstöd till Melody Farshins bok Mizeria och Christina Herrströms Tionde våningen.

De olika uppgifterna  är tänkta att användas till elever på högstadiet och/eller gymnasiet.

Sekten på Dimön

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein är en bok som passar bra att samtala om. När man arbetar med skönlitteratur i klassrummet kan man få eleverna att ge sig in i världar som de vanligtvis inte möter. De kan få vara med om saker och händelser som det vanliga livet inte kan erbjuda och de kan få leva sig in i olika karaktärer och miljöer. De kan genom skönlitteraturen utmanas till nya tänkesätt och också öppna upp för nya perspektiv. Litteraturen kan alltså användas för att främja eleverna förmåga till inlevelse men också elevernas förståelse för andra människor.

Ladda ner Sekten på Dimön

Sekten på Dimön
Så funkar det – Valhandboken
Valet 2018

Så funkar det – Valhandboken

Så funkar Sverige av Matilda Westerman och Johanna Kristiansson är en bok för alla nyfikna som tex undrar vad MSB betyder och vad siffran 349 har med demokrati att göra.

Nu kan man ladda ner och skriva ut Valhandboken – och använda som ett stöd i klassrummet när man talar med eleverna om det stundande valet i september. Valhandboken lämpar sig både för mellan- och högstadiet.

I Valhandboken – som hämtats ur Så funkar Sverige– beskrivs hur själva valet går till, men inget om de olika politiska partierna. Passar bra som underlag till diskussion och här finns även utrymme för eleverna att fundera över vad de skulle önska om de själva fick bestämma!