Bonnierförlagen, 2025-04-14

Frukostseminarium om barnlitteratur och hälsa

Välkommen på ett frukostseminarium om hur barnlitteratur kan användas i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i skolan. Samtalet riktar sig till elevhälsa, lärare och fritidspersonal.

Datum: Fredagen den 25 april kl. 08.00 – 09. 00

Plats: Bonnier Carlsen, Sveavägen 56

Frukost serveras kl. 08.00 – 08.15

Evenemanget är kostnadsfritt

Begränsat antal platser – först till kvarn! OSA senast den 20 april

Anmäl dig här

Medverkande

Anna Ehring – Författare och “biblioteksspion”

Hanna Thermaenius – Barnpsykolog på Rädda Barnen och författare

Marit Sahlström – Författare och pedagog för unga med långvarig skolfrånvaro

Frukostseminarium

I januari 2025 presenterades regeringens mycket omfattande strategi ”Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention”.

I den står följande: Skolan har en viktig roll att förmedla kunskap om psykisk hälsa och därmed på flera olika sätt bidra till att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos elever. Det är således viktigt att skapa förutsättningar för ett kontinuerligt hälsofrämjande och förebyggande utvecklingsarbete i skolan bland annat genom att utveckla kunskapen om psykisk hälsa hos alla elever.

Genom litteraturen ges barn och unga tillgång till många olika historier och varierande sätt att hantera känslor. Att läsa böcker högt eller tyst och sedan få prata om innehållet är ett upplevelsebaserat sätt att få kunskap om psykisk hälsa.

Under detta frukostseminarium bjuder Bonnier Carlsen in er för att möta författarna till tre nyutkomna böcker som på olika sätt berör hur det är att vara barn och hantera olika svårigheter.

Puss och kram från Polly Storm möter vi Polly som skriver en bok till sin ofödda lillebror, i ungdomsromanen Djupvattnet möter vi Milo vars bror Simon inte gått till skolan alls det sista året och i 99 livsknep för dig som mår bra, dåligt och mitt emellan bjuds vi på massor av lättillgängliga och roliga knep. Alla tre böckerna har lärarhandledningar som ger enkla tips och ingångar att jobba vidare med böckerna. Samtalet kommer att lyfta frågor om hur man kan arbeta med skolfrånvaro, om barn i rollen som anhöriga samt hur man kan stötta barn i att hantera svåra känslor. Samt njuta av en god frukost tillsammans och tydliggöra litteraturens roll i främjandet av psykisk hälsa.

Varmt välkomna!