Bonnierförlagen, 2019-04-16

Foto: Caroline Andersson, Maria Annas

”Konflikten handlar om bokens värde”

Storytel döljer sedan i mars alla böcker från Bonnierförlagen i sina boktips och kategorilistor. Det är orsaken till att Bonnierförlagen tills vidare inte släpper nya böcker till ljudbokstjänsten Storytel. I bakgrunden finns en oenighet om olika ersättningsmodeller för ljudböcker. Det skriver Sara Börsvik, operativ chef på Bonnierförlagen och Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag, i en debattartikel i tidningen Svensk Bokhandel.

– Storytel hindrar sina lyssnare från att hitta till våra författares böcker. Det har vi självklart svårt att acceptera. När våra författare aktivt missgynnas måste vi se till att spelplanen ändras. Vi beklagar att detta drabbar lyssnarna och hoppas på en snabb lösning, säger Sara Börsvik.

Bakgrunden är en pågående avtalsförhandling. Bonnierförlagen har där sagt nej till Storytels förslag om att sänka ersättningen för ljudböcker och samtidigt byta ut den ersättningsmodell som de två parterna hittills använt. Storytel vill byta modell från fast pris per lyssnad bok till så kallad intäktsdelning.

– Intäktsdelning innebär att ju mer varje användare lyssnar i tjänsten desto mindre får författaren betalt per bok. Det urholkar böckernas värde och gör det allt svårare att försörja sig som författare. Som stort förlagshus har vi ett ansvar för att författare blir skäligt ersatta även för digitala böcker, säger Sara Börsvik.

Bonnierförlagens nya böcker finns som vanligt hos alla andra återförsäljare, exempelvis Adlibris, Bokus, Bookbeat och Nextory. Förlagshusets 7 500 böcker som sedan tidigare finns på Storytel är fortfarande tillgängliga där.

– Vår uppfattning är att intäktsdelning som modell inte hör hemma på den svenska bokmarknaden. Vad som står på spel är bokens värde i Sverige, skriver Sara Börsvik och Daniel Sandström i debattartikeln.

Läs hela artikeln här.