Ny bok av Josefine Sundström ges ut i samarbete med GEN-PEP och Prins Daniel

Ny bok av Josefine Sundström ges ut i samarbete med GEN-PEP och Prins Daniel

19 januari, 2017 | Bonnier Carlsen

GEN-PEP och Bonnier Carlsen ger ut Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen skriven av Josefine Sundström. En bok med målet att väcka barns lust till fysisk aktivitet.

– Vi vill att alla barn ska få samma chans till ett hälsosamt liv. Med Sagasagors vardagsnära ton hoppas vi inspirera fler till rörelse, säger Prins Daniel.

Josefine Sundström debuterade i höstas som barnboksförfattare med Sagasagor:  studsmatta, simskola och en borttappad tigertass, den första boken i en serie om Saga och hennes kompis Samir.

– Redan vid första mötet med Prins Daniel och Carolina Klüft blev jag smittad av GEN-PEPs genuina engagemang för ungas hälsa. Vi delar synen på att något måste göras. Nu! Och efter spännande möten med GEN-PEP och bland andra livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius har historien tagit form. Självklart tackade jag och Sagasagors illustratör Emma Göthner ja till att delta i detta fantastiska projekt, säger författaren Josefine Sundström.

Svenskarna är ett av Europas mest stillasittande folk. Andelen barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, en timme per dag, är liten. Svenska fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde trettonåring rör på sig tillräckligt mycket varje dag.

– Det känns otroligt roligt att ge ut den här barnboken tillsammans med Bonnier Carlsen, Josefine Sundström och Emma Göthner. Vi hoppas boken ska inspirera de allra yngsta till mer rörelseglädje, en glädje som sedan kan följa dem resten av livet, säger Carolina Klüft, projektledare på GEN-PEP.

Visionen med boken Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen är att få igång precis alla barn. Den är tänkt att inspirera hela familjen att börja röra på sig mer, och gärna göra det tillsammans. För barn som tidigt uppmuntras av sina föräldrar lever ett mer aktivt liv och att om kroppen mår bra, så mår knoppen bra!

– Det behöver på inget sätt vara organiserad idrott. Det behöver inte heller kosta en massa pengar eller vara krångligt. Lek och skoj går precis lika bra, säger Carolina Klüft.

En aktiv livsstil har positiv effekt på hälsan. En studie visar också att dubbelt så många svenska 5:e klassare nådde de nationella målen i svenska, engelska och matematik när skolidrotten utökades med två lektioner/ vecka.

– På Bonnier Carlsen anammar vi GEN-PEPs filosofi och studsar oss svettiga och fnissar oss glada på fikadisko mellan varven. För vi känner precis det som Saga säger: ”Tänk att man blir trött i kroppen samtidigt som man blir pigg i knoppen”, säger Eva Dahlin, Litterär chef Bonnier Carlsen.

Boken Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen utkommer i början av sommaren.

FAKTA Josefine Sundström
Josefine Sundström
, författare till Sagasagor, är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan. I många år arbetade Josefine Sundström som klassisk balettdansös och barndanspedagog innan hon började arbeta som programledare i både tv och radio.  Melodifestivalen, Världens Bar och dansprogrammet ”Klara Färdiga Gå!” är några av titlarna. Josefine Sundström har tidigare utkommit med romanerna Vinteräpplen och Boel och Oscar. Och även Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass”.

FAKTA GEN-PEP

GEN-PEP är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Läs mer på www.gen-pep.se

Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen

Jenny Helldahl
PR-och informationsansvarig
08 – 696 80 78, 076 – 526 09 80
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.