Bonnierförlagens försäljning den högsta sedan rekordåret 2011

Bonnierförlagens försäljning den högsta sedan rekordåret 2011

02 februari, 2017 | Bonnierförlagen

Försäljningen 2016 blev den bästa sedan rekordåret 2011. För första gången översteg antalet sålda digitala unika titlar antalet sålda titlar i fysiskt format. Den digitala omsättningen passerade 100 miljoner SEK.

55 000 sålda böcker per arbetsdag
Bonnierförlagen sålde under 2016 över 14 miljoner böcker, varav nästan 3 miljoner i digitala format. Försäljning av digitala böcker ökade med 60 procent jämfört med året innan. 2016 var också första året som Bonnierförlagen sålde fler digitala unika titlar än fysiska. De två största försäljningskanalerna för Bonnierförlagens böcker var internet med 34% av försäljningen, medan fysisk bokhandel stod för 31%.

Håkan Rudels, VD Bonnierförlagen:
”2016 var ett fantastiskt år. I vår 180-åriga historia har vi aldrig haft så många olika titlar tillgängliga som under 2016. Det är en milstolpe i vår historia.”

Prisregn över författarna
Utgivningen 2016 var unik även ur andra perspektiv. Under året belönades författare utgivna inom Bonnierförlagen med ett stort antal utmärkelser. Lina Wolff mottog Augustpriset i den skönlitterära klassen, Nina Burton Augustpriset i facktext-klassen, Nordiska rådets pris tilldelades Katarina Frostenson, Malin Persson Giolitos Störst av allt utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman och Pax-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson (tecknare) tilldelades priset Crimetime Specsavers Award i kategorin Årets barndeckare.

Förvärv och etablering under 2016
Under 2016 bildade Bonnierförlagen Yourlife Books, som är ett imprint till Bokförlaget Forum, samt massmarknadsförlaget Igloo Books Sverige. Vidare förvärvades de sista 30 procenten av aktierna i Månpocket och Månadens Bok, samt förlaget Orosdi-Back.

Håkan Rudels:
”Det är alldeles uppenbart att berättelsen står starkare än på länge. 2017 räknar vi med att öka försäljningen med cirka 1 miljon böcker, och av vår totalförsäljning kommer var fjärde såld bok att vara digital.”

 

Fakta och kuriosa – Bonnierförlagen 2016, i siffor

Årets mest sålda bok alla format: Lars Kepler – Kaninjägaren 266 000 ex

Årets mest sålda barnbok: Martin Widmark – Modemysteriet (LasseMajas detektivbyrå) 87 000 ex

Årets mest sålda ljudbok: Lars Kepler – Kaninjägaren 70 000 ex

Årets mest sålda e-bok: Liane Moriarty – Öppnas i händelse av min död 10 499 ex

Årets mest sålda pocket: Liane Moriarty – Öppnas i händelse av min död 152 000 ex

Årets raket: Therese Lindgren – Ibland mår jag inte så bra 115 000 ex (på 7 veckor)

Årets mest sålda hälsobok: Lina Nertby Aurell, Mia Clase – Food Pharmacy 36 000 ex

Årets mest säljande skönlitterära debut: Annette Haaland – Pastor Viveka 80 000 ex

Årets mest sålda utländska roman: Lucy Dillon – När livet börjar om 105 000 ex

Årets lyriksamling: Svensk Poesi 6 000 ex

Antal utgivna nyheter på Bonnierförlagen 463

Antal utgivna digitala böcker 1 169