Marie Silkeberg tilldelas Signe Ekblad-Eldhs pris

Marie Silkeberg tilldelas Signe Ekblad-Eldhs pris

05 maj, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Marie Silkeberg tilldelas Signe Ekblad-Eldhs pris för år 2017. Priset, som delas ut av Svenska Akademien, utgår ur en stiftelse som har en år 1960 donerad fond som grund, och skall tilldelas en framstående skönlitterär författare.

De senaste årens mottagare av priset har varit:
2013 Kristian Lundberg, 2014 Märta Tikkanen, 2015 Elsie Johansson och 2016 Majgull Axelsson. Prisbeloppet är 140 000 kronor.

Marie Silkeberg, född 1961, är poet och bosatt i Stockholm. Hon har även skrivit essäer, dramatik och är verksam som översättare. Exempelvis har Silkeberg översatt författare som Marguerite Duras, Pia Taftdrup, Inger Christensen och Susan Howe. Tillsammans med Jenny Tunedal har hon översatt den amerikanska poeten Claudia Rankine. Marie Silkeberg belönades med Sveriges Radios Lyrikpris 2004 för Sockenplan, säger hon. Hennes senaste diktsamling Atlantis utkom i februari 2017.