Theodor Kallifatides, Ulf Lundell och Linn Ullmann prisas av Svenska Akademien

02 juni, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Theodor Kallifatides, Ulf Lundell och Linn Ullmann tilldelas Doblougska priset 2017 av Svenska Akademien. Priset delas ut ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”.

Priset utgår ur en stiftelse, som grundas på en fond, som genom Birger Doblougs testamente 1944 överlämnades till Svenska Akademien. Prisbeloppet är 200 000 svenska kronor per mottagare.

Theodor Kallifatides föddes i Grekland och flyttade till Sverige på 1960-talet. Efter diverse arbeten blev han lärare i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet mellan 1969 och 1972. Därefter var han chefredaktör för Bonniers Litterära Magasin fram till 1976. Sedan dess har han vid sidan av sitt författarskap medarbetat i tidningar och tidskrifter samt översatt författare som August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska och Giannis Ritsos och Mikis Theodorakis till svenska. Han senaste bok, Ännu ett liv, utkom i mars 2017.

Ulf Lundell har med sina drygt fyrtio år som författare, artist och konstnär ett stort antal böcker, album och konstverk i sitt bagage. Han är född och uppvuxen i Stockholm men numera bosatt på Österlen. Som artist debuterade Lundell 1975 med skivan Vargmåne och året därpå, 1976, kom generationsromanen Jack. Därefter har han utkommit med drygt trettio album och ett tjugotal romaner, diktsamlingar och andra böcker.

Linn Ullmann debuterade som författare 1998 med Innan du somnar. Då var hon redan en etablerad kritiker och kulturjournalist. Hennes förra roman Ett välsignat barn (2006) blev utnämnd till årets bästa översatta roman i brittiska tidningen The Independent. Hennes senaste bok, De oroliga, utkom 2016.