Pax-böckerna blir digital ljudvandring i Mariefred

Pax-böckerna blir digital ljudvandring i Mariefred

12 juni, 2017 | Bonnier Carlsen

Idag kommer Vitormen, den åttonde delen i bokserien Pax ut. Samtidigt släpps Pax ljudvandring, en digital, gps-styrd upplevelsevandring genom Mariefred där böckerna utspelar sig. I ljudvandringen får lyssnaren i uppdrag att hjälpa huvudkaraktärerna Viggo och Alrik bekämpa ondskan som lurar i Mariefred.

120 Mariefredsbarn inledde sommarlovet med att premiärtå ljudvandringen. Fotograf: Alexander Donka

Om ljudvandringen
Tillsammans med Guidly Experiences har Bonnier Carlsen producerat ljudvandringen Pax. Det är en entimmeslång upplevelsevandring genom Mariefred och de viktigaste platserna i Pax-böckerna av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Vandringen finns att ladda ner i appen Guidly. Den startar vid runstenen framför Gripsholms slott och slutar vid Kärnbo kyrkoruin. Telefonen visar vägen och lyssnaren rör sig genom ett ljudlandskap där händelser och varelser ur Pax-böckerna får liv. Berättaren är Estrid Mimer – trädgårdsmästaren vars egentliga uppdrag är att vakta det magiska biblioteket i Mariefred. Varelser som gastarna och grimmen dyker upp, liksom olika händelser ur böckerna, som till exempel när Viggo klättrar upp på rådhuset och när Alrik möter Iris på lekplatsen i Lottenlund. Manuset bygger på böckerna men är specialskrivet för appen och anpassat till platsen. Hela vandringen är ljudlagd som om det vore radioteater eller film. Ljudvandringen kostar ingenting att ladda ner. Den fungerar endast på iphone.

– Den här satsningen, som är först i sitt slag för barn i Sverige, är ett spännande sätt för oss att utforska hur man kan utveckla den traditionella läsupplevelsen och möta framtida läsares behov och önskemål. Vi lägger till ett extra lager av upplevelse till berättelsen genom att man fysiskt befinner sig på plats och mitt i handlingens centrum. Inte minst blir barnen aktivt delaktiga i berättelsen genom att de själva får ett uppdrag, säger Eva Dahlin, litterär chef Bonnier Carlsen.

Manus och produktion: Fredrik Pålsson efter berättelserna i Pax-serien, i samarbete med Åsa Larsson och Ingela Korsell
Estrid: Evamaria Björk
Ljuddesign: Johan Chandorkar
Musik: Silas Bieri
I vandringen ingår också utdrag ur ljudböckerna i Pax-serien, med Morgan Alling som uppläsare.

Om Vitormen
I den åttonde delen i bokserien vaknar en uråldrig fasa till liv och bryter sig loss, ett barn slukas och försvinner och någonstans i Mariefred finns en flicka som plågas av skuld och hemligheter… Samtidigt hålls Iris fången av Maggan Migrän och mörka planer börjar utkristalliseras. Ska Viggo och Alrik kunna närma sig Svarthäxan utan att samtidigt gå under själva? Utgivningsdag 12 juni, recensionsdag 26 juni.

Pax-böckerna har sålt i mer än 300 000 exemplar och är översatta till 20 språk. Böckerna tilldelades priset Crimetime Specsavers Award 2016 i kategorin Årets barndeckare.

Om författarna
Åsa Larsson är en av våra mest populära spänningsförfattare, vars serie om Rebecka Martinsson har sålts i miljontals exemplar runt om i världen och vunnit flera priser. Åsa är uppvuxen i Kiruna och numera bosatt i Mariefred.

Ingela Korsell, också bosatt i Mariefred, är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare. Hon forskar och undervisar om barns skriftspråkande (literacy).

Henrik Jonsson är illustratör och serietecknare. Han är utbildad på Kubert School i USA och har tecknat bland annat för kultklassade serieförlaget DC Comics i serier som Batman och Suicide Squad.

För mer information, bilder och recensionsexemplar, kontakta:
Jenny Helldahl
08-696 80 78
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.