Följ med på en ljudvandring genom korpbröderna Alriks och Viggos Mariefred.

Följ med på en ljudvandring genom korpbröderna Alriks och Viggos Mariefred.

12 juni, 2017 | Bonnier Carlsen

Mörka krafter är i rörelse i Mariefred. Alrik, Viggo, Estrid och Magnar har bekämpat många av dem, men kriget är inte slut. Och när mörket samlar sina krafter måste godheten slå tillbaka.

Det är här du kommer in. Sätt på telefonen, plugga in hörlurarna och bege dig till runstenarna utanför Gripsholms slott i Mariefred. Där väntar Estrid Mimer på dig. Hon ger dig ett uppdrag: att bära en magisk sten genom Mariefred till Kyrkoruinen där ondskan just nu är som starkast. Om du vågar. För längs vägen kommer du att möta många otäcka varelser som vill stoppa dig.

Vandringen produceras av Guidly Experiences AB i samarbete med Bonnierförlagen. Guidly är en iPhone-app för nästa generations ljudvandringar. Med starka historier och ett 3D-ljud från början till slut, får Guidly dig att uppleva olika platser på ett helt nytt sätt. Guidly finns för iPhone 5 och framåt.

HJÄLP PÅ VÄGEN!

Finns Paxvandringen för alla telefoner?
Nej tyvärr, i nuläget finns vandringen bara för iPhone 5 och framåt.

Var hittar jag Pax-vandringen?
I appen Guidly, som finns att ladda ner i Appstore. Du behöver ungefär 150 MB utrymme i telefonen.

Behöver jag wifi när jag går?
Nej, du behöver bara wifi när du laddar ner Pax-vandringen. Men gps-funktionen fungerar lite bättre när wifi är påslaget.

Vad är bra att tänka på innan jag börjar gå?
Se till att batteriet är full-laddat. För att du inte ska bli störd under vandringen, är det bra att sätta telefonen i stör ej-läge, med knappen som sitter på sidan av telefonen. Gå gärna också in i inställningar och stäng av autolåset som finns under ”Visning och ljusstyrka” – då går inte skärmsläckaren igång.

Hur går det till?
Tryck på playknappen när du är i närheten av Gripsholms slott. Då kommer det upp en pil i telefonen, som visar dig vart du ska gå och hur långt det är kvar tills rundan startar. När du är framme startar ljudet automatiskt. Sedan börjar äventyret – som varar i ungefär en timme, och som kommer att ta dig runt Mariefred. Du får instruktioner i öronen om hur du ska gå, och i telefonen kan du välja mellan att följa pilen eller att se hur du ska gå på en karta.

Vad gör jag om något går fel?
Om ljudvandringen avbryts för att något hänger sig eller om du vill gå om en sträcka, kan du alltid klicka längst upp till höger i telefonen. Där finns en lista över alla de 31 kapitel vandringen består av, och där ser du hur långt det är till de olika platser där varje kapitel startar. När du klickar på ett kapitel, visar pilen dig vägen dit, och när du är framme börjar vandringen om från det kapitel du har valt.

Vad gör jag om pilen pekar åt ett konstigt håll?
Ta det inte personligt. Pilen är kopplad till telefonens kompass, och det kan hända att den beter sig konstigt. Titta på kartan eller lyssna till instruktionerna tills pilen beter sig normalt igen.

Vad gör jag om jag inte får nog när rundan är över?
Då finns det tre extra platser att besöka, som är utmärkta med ikoner på telefonens karta: Hjorthagen, Mörka skogen,