Ny bok! Mitt barn på nätet av kriminolog Maria Dufva

Ny bok! Mitt barn på nätet av kriminolog Maria Dufva

26 juni, 2017 | Bonnier Fakta

I dag har i princip alla 10-åringar en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt onlinespel tre timmar om dagen och 15 procent av alla tvååringar använder internet dagligen. I Mitt barn på nätet guidar kriminolog Maria Dufva dig som har barn och ungdomar i din närhet i hur du skapar trygga förutsättningar för att ungas liv på nätet ska bli just så härligt, roligt och lärorikt som det faktiskt kan – och ska – vara. 

Kriminolog Maria Dufva besöker regelbundet skolor där hon utbildar barn/ungdomar och vuxna om vad barnen möter och kan utsättas för på nätet. Nätet erbjuder fantastiska möjligheter, men också fällor i form av utnyttjande, mobbning och näthat.

– Vi vuxna behöver engagerar oss i alla delar av barn/ungdomars liv och samtala om barnets dag både i skolan och online. Att ställa frågan ”vem träffade du på nätet idag?” är minst lika viktig som vilka kompisar de hängt med eller hur det var i skolan, säger Maria Dufva.

Maria framhåller att om vi vuxna ser telefonen eller läsplattan som ett problem, blir det en källa till distansering och ständiga konflikter. Då är risken stor att tonåringen smyger undan och håller sitt nätliv för sig självt.

– Sätt dig in i vad ditt barn/tonåring gör på nätet, så att du inte begränsar i onödan. Visa respekt för att nätet är en viktig del av deras liv och diskutera er fram till vad som är ett roligt liv på nätet. Är du insatt och intresserad ökar chansen att dom vänder sig till dig om något tråkigt trots allt händer, säger Maria Dufva.

I boken Mitt barn på nätet ger  konkreta tips och råd om hur vi som vuxna på ett naturligt sätt kan närma oss våra barn och tonåringar, få förtroende och guida i hur de ska tänka och agera på nätet.

Maria Dufva är en ofta anlitad expert i bl a TV4 Nyhetsmorgon. Läs mer om Maria och hennes arbete här.

Utgivningsdag: 5 september

För mer information kontakta: sofia.heurlin@bonnierforlagen.se eller press@bonnierforlagen.se Omslag och författarfoton laddas ner på www.bonnierfakta.se

Bonnier Fakta är Sveriges största fackboksförlag. Vi ger ut unika illustrerade fackböcker som du kan använda dig av för att få inspiration och tillförlitlig fakta. Till våra viktigaste ämnen hör mat, trädgård, föräldraskap, hälsa och träning, kultur och mode och hos oss finner du kända svenska och utländska upphovsmän.