Ann Jäderlund tilldelas Övralidspriset 2017

Ann Jäderlund tilldelas Övralidspriset 2017

07 juli, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Ann Jäderlund har tilldelats Övralidspriset 2017 med motiveringen:

”För ett författarskap där upplevelser av hot, sönderfall och kärlek stiger ur skärviga ord och rytmiska tryckvågor.”

Övralidspriset tillkom efter önskemål i Verner von Heidenstams testamente och ges till författare, essäister eller forskare med humanistisk inriktning. Utöver en prissumma om 300 000 kronor får Övralidspristagaren en kopia av den medalj som Heidenstam fick på sin 60-årsdag av Carl Milles 1919. Bland tidigare pristagare finns Tomas Tranströmer, Kerstin Ekman, Birgitta Trotzig, Bruno K. Öijer och Karin Johannisson.

Ann Jäderlund, född 1955 och bosatt i Stockholm, är framför allt lyriker men har också skrivit dramatik. Ända sedan sin debut med Vimpelstaden 1985 har hon konsekvent följt en egen linje: hon låter inte bara orden ha de innebörder de har i vardagsspråket, genom att låta språket sjunga avvinner hon orden nya och hemlighetsfulla betydelser. Ann Jäderlund nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2017 för sin diktsamling djupa kärlek ingen.

Läs om Ann Jäderlund i Dagens Nyheter.