Nytt pris till Colson Whitehead och Den underjordiska järnvägen

Nytt pris till Colson Whitehead och Den underjordiska järnvägen

02 augusti, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Colson Whitehead har tilldelats ”Arthur C. Clarke-priset” för sin roman Den underjordiska järnvägen. Den har även belönats med både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017. Boken hyllades av en enig kritikerkår, utnämndes till årets bok av Amazon, valdes till Oprahs bokklubb och toppade dessutom New York Times bestseller-lista i flera veckor.

I centrum av Den underjordiska järnvägen  står Cora som växer upp som slav i amerikanska södern. En dag beslutar hon sig för att fly via den underjordiska järnvägen som hjälper slavar att ta sig till norr. I verkligheten var det som kallades den underjordiska järnvägen ett nätverk av hjälpare – i Whiteheads roman har den tagit bokstavlig form. Ett drabbande mänskligt drama som ställer frågor om ras, slaveri, historia och vår egen tid.

Den underjordiska järnvägen ska dessutom bli tv-serie.

Colson Whitehead besöker Sverige i samband med utgivningen av den svenska utgåvan. Den 29 augusti samsar Colson Whitehead  med sin svenska förläggare Daniel Sandström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.