Carina Burman tilldelas Disapriset 2017Foto: Cato Lein

Carina Burman tilldelas Disapriset 2017

11 september, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Carina Burman, litterturhistoriker, kulturskribent och författare, tilldelas Disapriset.

Motiveringen lyder:
”Carina Burman tilldelas 2017 års Disapris för sitt omfattande populärvetenskapliga författarskap baserat på gedigen forskning och kännetecknat av en elegant personlig stil med fyndiga formuleringar och humoristisk värme.”

Disapriset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande. Priset delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 25 000 kronor.

Carina Burman debuterade 1993 med en roman om upplysningsförfattaren Johan Henric Kellgren. Hon har sedan dess varvat tre verksamheter som bokförfattare: vetenskapliga verk, romaner och populärvetenskapliga böcker. Carina Burmans populärvetenskapliga verk består främst av stora biografier, den första om Fredrika Bremer och efterföljande om kritikern och essäisten Klara Johanson (sign. K.J.) och skådespelaren Gösta Ekman.