Niklas Natt och Dag tilldelas Årets bok 2018Foto: Lina Eidenberg Adamo

Niklas Natt och Dag tilldelas Årets bok 2018

28 september, 2018 | Bokförlaget Forum

Niklas Natt och Dag tilldelas Årets Bok 2018 för sin roman 1793.

Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. Tolv böcker nominerades under våren av Bonniers Bokklubbars erfarna litteraturredaktörer och mellan den 25 april och 26 augusti fick läsarna rösta fram sin favorit.

Motiveringen lyder:

”Mustig deckargåta från ett svunnet Stockholm – briljant berättad!” Hösten 1793 hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm. Poliskammarens Cecil Winge och stadsvakten Cardell tar sig an fallet. Men tiden är knapp, Winges hälsa är bräcklig och den kallaste vintern i mannaminne närmar sig. Karaktärerna, miljöbeskrivningarna och språket samspelar perfekt!

– Jag är väldigt överraskad, i synnerhet med tanke på hur många fina böcker som nominerats i år. 1793 har varit en lyckosam bok som omgetts av en mängd välvilligt inställda människor som kämpat för den, och till vilka jag står i stor tacksamhetsskuld. Uppenbarligen är de många fler än jag någonsin kunde föreställt mig, säger Niklas Natt och Dag.

Här är de tre böcker som läsarna har gett flest röster:

1793, Niklas Natt och Dag (Bokförlaget Forum)
Annabelle, Lina Bengtsdotter (Bokförlaget Forum)
Nej och åter nej, Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)