Svensken bakom Walt Disneys mästerverk porträtteras

Svensken bakom Walt Disneys mästerverk porträtteras

11 november, 2014 | Kartago

Gustaf Tenggren är svensken som ritade filmhistoriens första tecknade långfilm, ”Snövit”. Han var även huvudtecknare för Walt Disneys andra historiska mästerverk; ”Pinocchio”, ”Fantasia” och ”Bambi”. Nu släpper Kartago förlag den första boken på svenska om Gustaf Tenggren. Samtidigt visas en utställning med ett fyrtiotal Tenggrenverk på Stockholms Auktionsverk.

 –  Jag hoppas verkligen att Sverige ska få upp ögonen för hur viktig Tenggren varit som länk mellan svensk och amerikansk illustrationskonst. Med sin långa karriär i USA, där han gick från konstrikting till konstriktning, utgjorde han till slut en veritabel vandrande konsthistoria. Han borde vara på Arlanda. Han kunde vara på sedel, eller frimärke, så viktig är han, säger författaren säger Lars Emanuelsson.

Boken är ett resultat av hans drygt 25 år långa kartläggning av Tenggrens liv och konst. Få svenskar har blivit så kända i USA och samtidigt förblivit så okända i Sverige som Gustaf Tenggren. Trots att han internationellt kanske blev mer inflytelserik än sina egna förebilder John Bauer och Anders Zorn, har han fortfarande ännu inte fått sitt erkännande på hemmaplan. Därför var det självklart för Lars Emanuelsson att en bok borde komma till.  

–  Jag var redan från början övertygad om jag hade hittat en guldåder. Ingen hade skrivit om denna fantastiska konstnär tidigare. Det var bara att samla ihop tillräckligt mycket stoff och skriva ihop det. Jag tänkte att det var en självklarhet att alla skulle vara intresserade av att läsa om denna svenska superstar i USA, säger han.

Gustaf Tenggren hade en mycket produktiv karriär, som har kommit att påverka dagens västerländska populärkultur, som kanske ingen annan svensk har gjort varken före eller efter. Tenggren fick redan som 20-åring i början av 1900-talet det prestigfyllda uppdraget att ta över illustrationerna till nationalverket Bland Tomtar och troll efter John Bauer, men efter bara fyra år lämnade han Sverige och kom aldrig tillbaka. I USA slog han igenom och etablerade sig som en av 1900-talets främsta illustratörer och konstnärer, han gjorde bland mycket annat tidningsomslag till Life och målade porträtt av New Yorks överklass, kändisar och filmstjärnor.

När Walt Disney bestämde sig för att göra filmhistoriens första tecknade långfilm, Snövit, valde han Gustaf Tenggren som en av sina huvudtecknare, samt för de kommande historiska mästerverken Pinocchio, Fantasia och Bambi. Av de tiotal filmer som Tenggren medverkade i hos Disney blev fyra Oscarsbelönade. Efter att ha slutat hos Disney blev Tenggren istället en av världens främsta barn- och bilderboksillustratörer, med en imponerande produktion. Tenggren har illustrerat en av världens mest sålda barnböcker The Poky Little Puppy

I anslutning till boksläppet ges ett unikt tillfälle för den som vill se konst av Gustaf Tenggren
i original. Stockholms Auktionsverk säljer ett fyrtiotal Tenggrenverk vid sin klassiska kvalitetsauktion den 3 december.

Gustaf Tenggren – en biografi. Recensionsdag 1/12.

Presentation av boken och visning av utställningen:

Torsdag 27 november klockan 14.00 på Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32.

Lasse Åberg berättar om Gustaf Tenggrens samarbete med Walt Disney. Lars Emanuelsson presenterar boken och utställningen.

 

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se  08-6968370

 www.kartago.se

 

Fler aktuella böcker från Kartago förlag:

Allt brinner – Jesper Waldersten

Rockypedia 1998 – 2000 – Martin Kellerman

Klas Katt blir deprimerad – Gunnar Lundqvist

Arne Anka – rapport från Svitjod – Charlie Christensen