Omslagstävlingen för Sara Kadefors nya bok avgjord – nära 2000 skolelever har deltagit!

Omslagstävlingen för Sara Kadefors nya bok avgjord – nära 2000 skolelever har deltagit!

18 november, 2015 | Bonnier Carlsen

Omslagstävlingen för Sara Kadefors nya bok, ”Billie: avgång 9: 42 till nya livet”, blev en stor succé. Mellanstadieelever från hela landet har deltagit i tävlingen, och nära 2000 bidrag har inkommit. Juryn hade ett tufft jobb, men enades till slut om en vinnare: Philip Edquist från klass 5D på Guldkroksskolan i Hjo.

Tillsammans med Sanoma Utbildning har Bonnier Carlsen arrangerat en omslagstävling under hösten. Syftet: att hitta det bästa omslaget till Sara Kadefors kommande bok, ”Billie: avgång 9:42 till nya livet”. Gensvaret blev över förväntan. Nära 2000 barn från hela landet deltog i tävlingen.

 – Jag föll omedelbart för Philips kreativa förslag, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen och förläggare för Sara Kadefors kommande roman. Det stack ut bland de andra bidragen, vilket är en viktig aspekt när man ska skapa ett omslag. Man blir nyfiken på bilden!

Juryns motivering lyder: Philip Edqvists omslagsbild visar en tågräls som inte följer några logiska lagar, den tar kringelikrokvägar på samma sätt som huvudpersonen Billies flytt till Bokarp låter hennes liv ta nya spännande vändningar. Men tågrälsen är samtidigt solid och stadig likt Billies egen personlighet – den och hon kommer att hålla för alla prövningar! Tågrälsens tydliga grafiska signal och Philips intressanta konstruktion samt rörelsen i bilden skapar ett omslag som sticker ut och väcker nyfikenhet.

Sara Kadefors älskade idén om en omslagstävling redan från början: 

– Att uppmuntra barn att vara kreativa ligger helt i linje med vad jag tycker är viktigt. När de gäller Philips bidrag var det nog det som jag tyckte var coolast. Det syns att han har arbetat med sin underbart personliga tågräls på ett noggrant och i allra högsta grad konstnärligt sätt.

I samband med omslagstävlingen har också många av skolorna arbetat med Sanoma Utbildnings läs- och skrivmaterial Zick Zack Läsrummet. De har läst utdrag ur Sara Kadefors kommande bok och fördjupat sig i texten, och på det sättet fått bästa förutsättningar för att skapa ett omslag till boken.

Att gensvaret skulle bli så stort hade Eva Dahlin och den övriga juryn, bestående av Sara Kadefors, Lena Rydorff, Sanoma utbildning och Lena Thunell, formgivare på Bonnier Carlsen, aldrig kunnat ana. Därför blev det också fem övriga vinnare i tävlingen – man hade svårt att välja!

Philips design blir nu förlagan till omslaget av Billie: avgång 9:42 till det nya livet. Hans namn skrivs också ut i kolofonsidan. Han vinner också en iPad Mini.

Philips klass 5d på Guldkroksskolan i Hjo vinner också ett författarbesök av Sara Kadefors, en valfri klassuppsättning av läromedlet ZickZack Läsrummet, samt en klassuppsättning av Sara Kadefors nya bok.

Mer information om tävlingen finns här

För mer information eller beställning av recensionsexemplar, kontakta Tove Kullenberg, tove.kullenberg@bonnierforlagen.se