Bonniers Bokklubbar lanserar utmärkelsen Årets Bok

25 november, 2015

Bonniers Bokklubbar vill tillsammans med svenska folket hylla boken och lanserar nu utmärkelsen Årets Bok. Prisutdelningen sker i samarbete med Bokmässan och går till den bok som ”bäst berättar en historia sett till handling, karaktärer och miljö”.

Vi vill lyfta fram bokens betydelse i samhället och instiftar därför utmärkelsen Årets Bok.

Till skillnad från andra utmärkelser är det folkets röst som årligen avgör Årets Bok och priset går inte primärt till en författare utan till boken i sig, säger Johanna Axiander, marknadschef för Bonniers Bokklubbar i ett pressmeddelande idag.

Bonniers Bokklubbar kommer genom sina litteraturredaktörer nominera tio böcker som presenteras den 2 maj 2016. Då startar också omröstningen där svenska folket avgör vilken bok som ska utses till Årets Bok.
Vinnaren presenteras under Bokmässan i Göteborg i september 2016 och förutom kärleken från folket tilldelas författaren till Årets Bok en statyett och 30 000 kronor i prispengar. Även utgivande förlag uppmärksammas och får en statyett.

– Bonniers Bokklubbar har en lång tradition av att tipsa svenskarna om de absoluta bästa böckerna från Sveriges alla förlag. Nu vill vi ge makten till folket att bestämma vilken bok som de tycker är den absolut bästa, säger Johanna Axiander och fortsätter:

– Musiken har Rockbjörnen, filmen biopublikens pris och idrotten Jerringpriset. Nu är det hög tid att även litteraturen får ett pris framröstat av svenska folket!

Kriterier för nomineringarna:
• Hög språklig kvalitet
• Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
• Tilltala en bred läsekrets
• Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
• Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under maj 2015-maj 2016

Röstningen sker via bokklubbarnas sajt bonniersbokklubbar.se/aretsbok. Följ även på Instagram @aretsbok och #åretsbok