Ola Lindholm barnboksdebuterar med Drömfångaren: Odjuret vaknar

Ola Lindholm barnboksdebuterar med Drömfångaren: Odjuret vaknar

09 februari, 2016 | Bonnier Carlsen

Ola Lindholm, känd från SVT:s Wild Kids och tidningen Kamratposten, barnboksdebuterar med Drömfångaren: Odjuret vaknar (utgivningsdag 1/3, recensionsdag 15/3). I denna hisnande äventyrsberättelse får läsaren stifta bekantskap med fantasivarelser som paddofanter, schackrutiga zebror och tvåhövdade fåglar. -Som vuxen kan man nog se att boken på ett plan också handlar om vad som riskerar att hända om ett barn far riktigt illa, säger Ola.

Bokens huvudperson Andy har förlorat sina föräldrar i en bilolycka. Fosterföräldrarna är hemska och till slut får Andy nog: han rymmer. En dag möter han den märkliga familjen Angel. De är drömdjursfångare som i generationer har tagit hand om barns drömdjur. Men det finns ett ondskefullt drömdjur som går fritt, och det verkar ha drömts fram av Andy själv. Drömfångaren: Odjuret vaknar är första boken av två om Andys kamp mot odjuret som hotar världen.

Hur kom du på alla drömdjur som Andy stöter på i boken?

Fantasi handlar alltid om att våga fantisera. Våga tänka roliga, konstiga och fantastiska tankar. Och det har jag nog alltid vågat. Det började med Paddofanten, som jag tyckte var en rolig kombination mellan en padda och en elefant. Sen gick det av bara farten!

Boken är en fartfylld äventyrsberättelse med mycket fantasi och spänning, men den går också att läsa på ett annat plan.
 
Ja, som vuxen kan man nog ganska lätt förstå att boken på ett plan handlar om vad som riskerar att hända om ett barn far riktigt illa. Och vad som krävs för att det barnet ska få redskap och kraft att rädda sig själv från de faror som hotar. Och då menar jag ilska, förtvivlan, ångest, rädslor och annat som riskerar att ta en på en mörk väg i vuxenlivet. Som barn kommer man dock läsa boken som ett storslaget och roligt äventyr.

I allt du gör har du alltid stått på barnens sida och engagerat dig i deras frågor och problem. Hur kommer det till uttryck i boken?

Jag har skrivit en bok som jag hoppas väcker läslust. Om barn som läser min bok lockas att läsa mer, av andra författare och i andra genrer, så är det i sig ett ovärderligt bidrag. Läsning hjälper till att skapa empatiska människor, och empatiska människor skapar en bättre värld. Kanske kan min bok bli en liten, liten pusselbit. Det är min förhoppning. Fast det räcker ganska bra med att läsarna skrattar och tycker det är spännande. Det är nog så viktigt, säger Ola Lindholm.

Drömfångaren: Odjuret vaknar
är illustrerad av Jonas Åkerlund som, förutom att illustrera barn- och ungdomsböcker, även är verksam som Concept Artist på ISBIT Games.

Om Ola Lindholm
Ola Lindholm har skapat TV-program, musik, shower och tidningar för barn i snart 25 år. Genom klassiska program som Myror i Brallan och Wild Kids, och som chefredaktör för Kamratposten har han kommunicerat med hundratusentals barn under många år. Ola har också varit en företrädare och en stark röst för barns rättigheter genom offentlig debatt och genom sitt styrelseuppdrag i BRIS.

För mer information och beställning av recensionsexemplar, kontakta Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se, tel: 076-526 09 80