Bokrea 2016

Fyndläge på årets bokrea

22 februari, 2016

Bokrean drar igång! Från Leif G W Persson till Jessica Schiefauer. Från Inred med vintage till Dagbok för alla mina fans.

Bokrean genom tiderna

Bokreans rötter sträcker sig tillbaka ända till 1920-talet och är unik i sitt slag i världen. Inget annat land med fri, avreglerad marknad har en nationell gemensam reastart, där konkurrenterna samarbetar.

Reans död har genom åren spåtts ett antal gånger av olyckskorpar i bokvärlden, bland annat 2008 då det tvivlades på att alla aktörer skulle kunna starta samtidigt. ”Utan gemensamt datum – ingen rea”, sa branschkännare då. Men tjuvstartsförsök motarbetades – och rean lever kvar än idag med gemensam startdag.

Bernt Meissner, försäljningschef Bonnierförlagen, har goda förhoppningar inför årets rea:

– Det ser bra ut! Vi har levererat ut ungefär lika mycket som förra året. Lite mer på fack- och barnsidan på bekostnad av skönlitteraturen. Våra kunder ser också fram mot rean med tillförsikt, vilket är viktigt.

Ingen konkurrens i februari

På 1920-talet började förlagen rea ut sina lager, under ganska oorganiserade former, dessutom närhelst under året. På 1930-talet satte branschen ett gemensamt startdatum, i anslutning till löneutbetalning och anpassat till hur sportloven låg. På 1950-talet tog bokrean fart på riktigt, när Albert Bonniers Förlag genomförde en stor lagerrensning och tryckte upp en katalog i 420 000 exemplar. Endast titlar som var minst fem år gamla fick på den tiden vara med på rean.

Idag bestämmer förlagen vilka titlar som ska ingå i rean redan ett år i förväg. För branschen är bokrean, näst efter julhandeln, den mest omfattande och kommersiellt mest betydelsefulla perioden på hela året.

– Rean står för oss på Bonnierförlagen för ca 5 % av försäljningen, för bokhandlarna något mer, ca 7 %. Förutom den viktiga försäljningen är bokrean också en lång tradition som får folk att besöka bokhandeln för att fynda. Bokrean är så stark att ingen annan bransch försökt sig på att konkurrera med den i februari, säger Bernt Meissner.

Fjolårets topplistetitlar

Tidigare sågs rean som en möjlighet att rea ut ett stort lager. Numera är det framför allt nyare titlar som sticker ut. Bland fjolårets böcker reas flera av de titlar som toppat listorna under 2015.

– Ja, på senare år har det blivit allt vanligare och viktigare att släppa ett antal heta nyheter på rea. Lars Keplers Playground, Leif GW Perssons Bombmakaren och hans kvinna, samt STHLM Delete av Jens Lapidus är alla exempel på ”reakryddor”, säger Bernt Meissner. De lockar bokälskarna till butik. Även författarna tycker att det är positivt att de får vara med och krydda rean!

Bokrean är ett utmärkt tillfälle att uppdatera bokhyllan eller läsplattan till ett bra pris. Trots att böcker numera är så lättillgängliga så är det ändå fyndläge på rean. Bernt Meissner tipsar om några favoriter:

– Jag måste lyfta fram Olle Wilsons Full tank (Kartago). En underbar nostalgibok om bilar och bensinstationer. Jan Gradvalls krönikesamling Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar (Albert Bonniers Förlag) är också ett fynd precis som Lotta Lundgrens Tio lektioner i matlagning (Wahlström & Widstrand). Jag tycker också att Martin Emtenäs Upplev Sveriges natur (Bonnier Fakta) är en pärla.

Susanne Trydal, försäljningschef på Bonnier Carlsen, lyfter tre guldkorn från barnsidan:

– Neil Gaiman Oceanen vid vägens slut, en underbar roman som kittlar fantasin och som passar både tonåringen och den vuxne läsaren. En klassiker som håller än idag är Alcotts Unga kvinnor, som kommer på rean i en ovanligt vacker utgåva. Och så bilderboken Se upp för krokodilen! av Lisa Moroni, en fin saga om att se det förunderliga runt omkring oss.

Fakta om bokrean:

– Startdatum 24:e februari

– Drygt 450 titlar från Bonnierförlagen och närmare 3500 titlar totalt, från alla förlag, ingår i reasortimentet

– Den överlägset största reaförsäljningen sker fortfarande hos den fysiska bokhandeln

– Förlagen bestämmer redan ett år i förväg vilka titlar som ska ingå

– Rean står för cirka 5 % av Bonnierförlagens totala försäljning per år och cirka 7 % av bokhandelns försäljning*

– Bokrean har rötter hela vägen tillbaka till 1920-talet