Ulf Nilsson och Stina Wirsén kommer ut med högläsningsboken En saga alla dagar

Ulf Nilsson och Stina Wirsén kommer ut med högläsningsboken En saga alla dagar

07 mars, 2016 | Bonnier Carlsen

Ulf Nilsson och Stina Wirsén har gett oss några av våra mest älskade barnböcker. Nu samarbetar de för första gången i en sagosamling med sju berättelser om gulliga kattungar, en cirkushund, glada motorcyklar och toalettmonster. En saga alla dagar finns i butik 21/3 och har recensionsdag 4/4.

I En saga alla dagar berättar en familj sju sagor för varandra, en för varje dag i veckan. Här finns berättelser för att bli modig och för att fundera, för att kittla fantasin och bara ha roligt. I boken finns också en del tips om hur du själv hittar på sagor.

Boken är till för att högläsas. Varför är det viktigt med högläsning?

– Antagligen är detta viktigare än allt det andra som högläsning också är bra för: Lära barn att lyssna. Få barn att identifiera sig med någon i berättelsen och förstå en annan människa på djupet. Och om ett barn hör hundra historier så lär det sig faktiskt att tänka själv och konstruera, säger Ulf.

– Högläsning är stort. Att dela en berättelse, att ligga bredvid någon och låta orden bli en resa, man åker iväg en stund tillsammans, säger Stina.

En saga alla dagar innehåller inte bara sju spännande berättelser, den handlar också om själva berättandet. Hur tänker ni kring det?

– Boken handlar om en familj som inte har någon bok att läsa. Och så berättar de för varandra och ett eget universum skapas. En hund som pappan berättar om blir en gestalt i deras värld. Två katter dyker upp i mormors historia och tre motorcyklar och några spöken. Världen växer och de bygger något nytt tillsammans. Det finns också en liten mus som vet allt om hur en historia ska dras. Den minste kan lära ut mycket! säger Ulf

– Idén är Ulfs, jag har fått hänga med. Jag upplever det som att jag och läsaren får följa med i Ulfs associationsbanor. Boken är en inspiration till det egna berättandet, till att hitta på tillsammans, vuxna och barn, säger Stina.

Hur var det att arbeta tillsammans?

– Jag har länge gått och spanat på Stina. Det är en kick som författare att få ett nytt bildspråk att speglas i. Och Stina är så villig att testa och experimentera. Hon har så många olika möjligheter i pennan! Och alltid positiv och älskvärd. Man skickar ett mejl med lite knasiga tankar och får snabbt ett mejl tillbaka med en blomma eller ett hjärta. Urkul!

– Nytt. Spännande. Snällt. Ulf är en underbart varm och lekfull person, det är en fröjd att få följa med in i hans värld av traktorer, små möss och vintersläckta tivolin, avslutar Stina.

Om Ulf Nilsson
Ulf Nilsson har berättat sagor i över trettiofem år och tilldelats en rad priser, bland annat Augustpriset (1994 och 2002). Han har skrivit allt från romaner till bilderböcker och hans barnnära berättelser kännetecknas av värme, humor och fantasi.

Om Stina Wirsén
Stina Wirsén har genom åren mottagit en rad priser och utmärkelser och är idag en av Sveriges mest efterfrågade illustratörer. Med alltifrån frimärksmotiv till tidningsillustrationer växlar Stina Wirsén friskt mellan genrer. På samma sätt är det med de barnböcker hon har illustrerat. De skiftar i såväl ålder och genre, som stil och metod. 

För recensionsexemplar, bilder eller ytterligare information, vänligen kontakta Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se. 08 – 696 80 78