Sara Olausson en av Stockholm stads kulturstipendiater 2016

Sara Olausson en av Stockholm stads kulturstipendiater 2016

13 juni, 2016 | Kartago

Sara Olausson tilldelas Stockholm stads kulturstipendium 2016 i kategorin Illustration, med motiveringen:

Sara Olausson har med stort engagemang och tyngd illustrerat berättelser och verkligheter som lämnar pappret och tar sig ut i samhällsdebatten. Med mästerlig konstnärlig höjd förmedlar hon kunskap, framtidstro och igenkänning när den behövs som allra mest i en värld full av orättvisor.

Stockholms kulturnämnd delar varje år ut 20 kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, illustration, konsthantverk, musik och litteratur. Stipendiet är på 25 000 kronor och kan sökas av enskilda personer. 

I oktober 2015 gav Sara Olausson ut boken Det kunde varit jagdär hon i tecknad serieform skildrar den gripande berättelsen om mötet och vänskapen med den rumänska tiggaren Felicia. Hon skildrar också Felicias uppväxt och liv och ger oss en inblick i orsakerna till att man utsätter sig för att tigga på gatan. Boken nominerades till Seriefrämjandets Urhundenpris 2015 för årets bästa originalsvenska seriebok och har även fått stor uppmärksamhet i media och hyllande recensioner. 

”Det är underdrift att kalla Sara Olausson och Felicia Iosifs berättelse för viktig.” Sebastian Johans, UNT

”Min bästa bok 2015 (…) ”Det kunde varit jag” av Sara Olausson visar att det personliga är politiskt, fortfarande, eller mer än någonsin.” Camilla Carnmo, Katrineholms-Kuriren

”Det är en känsloburen skildring av hur orättvisor och ojämlikhet instiftade på systemnivå uppenbarar sig i en konkret, nära relation.” Malin Krutmeijer, Aftonbladet

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Hanna Lundkvist: hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se08-696 86 63

www.kartago.se