Så funkar internet – prisbelönta Karin Nygårds förklarar i ny bok

Så funkar internet – prisbelönta Karin Nygårds förklarar i ny bok

14 juni, 2016 | Bonnier Carlsen

Nu är det internets tur att bli förklarat på ett lättbegripligt och konkret sätt i den populära bokserien Så funkar det! Så funkar internet (utgivningsdag 1 juli, recensionsdag 15 juli) är skriven av prisbelönta Karin Nygårds som blivit känd som svenskläraren som lär sina elever programmera och bygga robotar. De kluriga illustrationerna är skapade av KP-illustratören Johanna Kristiansson. 

I boken får man veta allt om ettor och nollor, nätverk, datorer och fiber. På ett lekfullt sätt förklaras nätets historia och hur tekniken bakom fungerar. Vad är egentligen ett IP-nummer, varför tuggar hajar sönder kablar i Stilla havet och varför säger vi att vi surfar på nätet?

Så hur funkar internet egentligen..?

Haha, jag önskar att jag hade ett kort och bra svar på den frågan efter ett helt års arbete med boken, men det är verkligen en komplicerad historia. Internet är ett nätverk av nätverk där vi blir en del av flera miljarder noder, när vi själva använder det. Jag tycker det är så svindlande härligt att vi har internet som kopplar ihop oss med hela världen genom ett knapptryck, säger Karin Nygårds.

Varför är det viktigt att veta hur internet funkar?

De flesta av oss använder internet hela dagarna. Det är en så stor del av våra liv. Vi skickar våra viktigaste uppgifter och hemligaste hemligheter genom fiberkablar och genom luften, utan att vi vet hur det fungerar. Så kan vi ju inte ha det. Kunskap är makt och självklart måste vi ha kunskap om det system som blivit vårt viktigaste verktyg.

Varför är det viktigt med digitalisering i skolan?

Digitalisering är ingen fluga, som vissa fortsätter att kalla det. Digitalisering är den största förändringen som påverkat samhället sedan industriella revolutionen. Självklart måste skolan uppdateras efter det, och lära ut den fakta och de förmågor som digitaliseringen kräver. Skolan är vårt viktigaste forum för att bekämpa klyftor i samhället. Där når vi alla. Fast egentligen tycker jag att det här är kunskap som alla som lever i det digitala samhället behöver, inte bara vi i skolan. Det är lika viktigt för alla yrkeskårer, inte minst journalister och politiker, säger Karin Nygårds.

Om Karin Nygårds
Karin Nygårds är svenskläraren som lär sina elever att programmera och bygga robotar. Hon arbetar med digital utveckling av skolan, med fokus på programmering och hantering av näthat. Karin Nygårds har blivit utsedd till årets skolpunkare, vann lärarpriset Guldäpplet och utsågs till årets digitala inspiratör 2014. 2016 utsågs hon till en av Näringslivets superkommunikatörer av tidningen Resumé, inte minst för sitt engagemang för att lära tjejer att koda.

För recensionsexemplar, bilder eller ytterligare information, vänligen kontakta Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se. 08 – 696 80 78, 076 – 526 09 80