Stina Wirsén, Mikaela Eira och Victor Hugo Mondragon målar Sveriges första bokbänkar

Stina Wirsén, Mikaela Eira och Victor Hugo Mondragon målar Sveriges första bokbänkar

12 augusti, 2016 | Bonnierförlagen

Nu är Sveriges första bokbänkar på plats på Kista torg. Först ut var illustratören Stina Wirséns bänk, och i onsdags målade graffitikonstnären Mikaela Eira den andra. I dag fredag målas den tredje bokbänken av konstnären Victor Hugo Mondragon som i skapandet kommer involvera ungdomar på streetbasketplanen BonnierHoops.

På BonnierHoops delar basket och kultur planhalva. Planen har varit öppen sen mitten av juni och det har anordnats aktiviteter så som skrivarverkstäder, basketturneringar, poesitävlingar, författarbesök – och nu snart är Sveriges tre första bokbänkar klara.

Stina Wirsén om sin bokbänk:
”Bilden baseras på bilder ur boken ”Bok”, som kommer på Bonnier Carlsen våren 2017. Boken och bänken handlar om litteratur i stort, vad litteratur kan vara. Det är en hyllning till boken, till bilden och till berättandet, om läsande som en resa. Temat är valt för BonnierHoops, hela projektet andas glädje och möten. Bokbänkarna står bredvid basketplanen, på torget mittemellan kyrkan och moskén, grönsakshandel och kebab, sushi och barnvagnar. Under arbetet med bänken har jag haft många fina och spännande samtal med människor som passerat. En nyanländ man i 60-årsåldern som själv är konstnär, ville ha tips och råd om var man köper bra konstnärsmaterial i Stockholm. En 11-årig flicka, som varit i Sverige i ett drygt år, utnämnde sig själv till min assistent, hon målade med mig under en förmiddag. Jag hoppas att få komma tillbaka och göra fler projekt, gärna skapa bilder tillsammans med barnen.”

Vill du se bokbänkarna?
Välkommen till Kista torg för att se och provsitta de nyskapade bänkarna! Eller vill du vara med när den tredje bänken målas tillsammans med ungdomarna på planen? För kontakt med någon av konstnärerna, se nedan under respektive konstnär.

Mikaela Eiras bokbänk på BonnierHoops

Mikaela Eiras bokbänk på BonnierHoops

Stina Wirsén
Stina Wirsén är illustratör och författare och har genom åren mottagit en rad priser och utmärkelser för sina verk. Som illustratör växlar hon mellan olika genrer och stilar och vänder sig till såväl vuxna som barn. I samband med skapandet av bokbänken för BonnierHoops har Stina Wirsén tillsammans med Bonnierförlagen skänkt 10 000 kr till Rädda barnens arbete för barn på flykt.

Kontakt via Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se, 08-696 80 78

Mikaela Eira
Den stockholmsbaserade graffitikonstnären Mikaela Eira målar gärna djur, småkryp och insekter i starka färgkombinationer. Eira har målat på bland annat Tekniska museet men också utsmyckat industriområden runt om i Stockholm. Hennes bänk speglar hennes stil, med inspiration från BonnierHoops. Efter projektet kommer bänken leva kvar i Kista.

Kontakt via Sofia Pettersson, Sofia@hakanson-united.se, 072-222 42 10

Victor Hugo Mondragon
Victor Hugo Mondragon är konstnär, arbetar bl a med att leda workshops i kreativt skapande för barn och ungdomar, och har medverkat i flera konstperformance & installationer. Victor Hugo Mondragon kommer måla sin bänk fredag den 12 augusti och kommer involvera ungdomar på planen i skapandet. Efter projektet kommer bänken flyttas till Fryshusets nyöppnade skola i Husby.

Kontakt via Sofia Pettersson, Sofia@hakanson-united.se, 072-222 42 10


Bänkarna kommer från Wild in Arts, företaget som gjorde kossorna till CowParade som tog plats i Stockholm 2004. https://sv.wikipedia.org/wiki/Cowparade. Bokbänkar har tidigare målats runt om i Storbritannien, men det här är Sveriges tre första.

BonnierHoops vill genom basketen erbjuda en rolig aktivitet under sommarmånaderna och samtidigt inspirera ungdomar till läsande genom att utmana och utveckla det skrivna ordet.

Bakom BonnierHoops står Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Järva Basket, Expressen, Citycon Kista Galleria, Stockholm Stad, Fryshuset, Lugna Gatan, Polisen Rinkeby, Stockholms Brandförsvar, Svenska Kyrkan, Kista träff, Smarteyes, Folksam och Spalding.