Nordisk romance i hetluften

Nordisk romance i hetluften

22 augusti, 2016 | Bokförlaget Forum

Den svenska romantikens tid är nu. I dagarna släpps ”En enda risk”, den efterlängtade tredje delen i romancedrottningen Simona Ahrnstedts bästsäljande samtidsserie. Samtidigt bidrar Simona till en svensk feministisk romancetrend i USA, så väl som i 16 andra länder.

På några år har Simona Ahrnstedt helt på egen hand tagit genren till Sverige och anses stå i spetsen för den romancevåg som nu sveper in över landet. ”En enda risk” är en bladvändare fylld av kärlek, sex och spänning. Om två människor som är varandras motpoler men förs samman av ödet i ett vintrigt Norrbotten. Samtidigt som tredje delen släpps i Sverige släpps den första boken i serien (”En enda natt”) i USA. Simona Ahrnstedt blir därmed den första svenska romanceförfattaren någonsin att ges ut på engelska.

– Bara de allra bästa författarna kommer ut i USA och Simona, som är känd för sina feministiska och intelligenta berättelser, tillför något alldeles eget, säger Anna Frankl, litterär agent på Nordin Agency.

Kärleken till romance är lika stor i USA som den svenska kärleken till deckare. Romance är Nordamerikas största litterära genre och omfattar en mångmiljardindustri med miljontals kräsna, engagerade läsare samt tusentals författare. Därmed är det också en av de absolut svåraste marknaderna att ta sig in på. Men Simona har alltså lyckats. Serien har hittills sålts till hela 17 länder.

Vi är övertygade om att även Sverige är redo att äntligen omfamna romance. ”Medan annan genrelitteratur – som deckare, fantasy, skräck och science fiction – har höjts i status har romancelitteraturen ansetts vara hopplöst gammaldags och cementera gamla sunkiga könsroller. Stämpeln är svår att tvätta bort. För en genre som helt domineras av kvinnor som skriver för kvinnor är uppförsbacken nämligen lång. Men det börjar hända saker”, skriver Maria G Francke i efterordet i specialutgåvan av ”En enda risk” som släpps samtidigt. Denna specialutgåva pryds av ett omslag framtaget av Malin Rosenqvist, som tidigare bland annat formgett Albert Bonniers klassikerserie. Varför vill då Bokförlaget Forum ge ut en roman med två olika omslag? Jo, för att vi vill utmana fördomar och hitta nya läsare. Vi vet att det finns trogna läsare som sedan länge älskar så väl Simona Ahrnstedt som romancegenren i stort. Men vi vet också att det finns många som ännu inte har upptäckt vad Simona Ahrnstedt har att ge, många som tror sig ogilla romance utan att ha läst genren. Med en ny förpackning, ett grafiskt omslag, hoppas vi att nya ögon, nya läsare kommer att söka sig till denna genre som vi tror har kommit för att stanna. Det är het kärlek, uppslukande livsöden och starka kvinnor som tar för sig i både yrkesliv och relationer. Lysande underhållning men med en feministisk touch!

”En enda risk” har recensionsdag 5/9

Kom på releasefest:
PLATS: Adlibris Marknad, Regeringsgatan 55, Stockholm
TID: Torsdagen den 1 september, kl 17.00
OSA till karin.linge.nordh@forum.se senast den 25 augusti 2016

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se 08-6968370

Bokförlaget Forum startades 1944 och ägs av Bonnier AB. Idag ger vi ut ungefär sjuttio titlar om året och parollen ”det bästa inom varje genre” är lika aktuell som när den kläcktes på 1940-talet. Vi älskar starka berättelser och gripande levnadsöden – då spelar det mindre roll om författaren är knegare eller nobelpristagare, om ämnet är romantiskt eller dystopiskt. De får alla plats hos oss.