Annika Thor lyfter aktuella teman i bok om grekiska myter

Annika Thor lyfter aktuella teman i bok om grekiska myter

30 augusti, 2016 | Bonnier Carlsen

De gamla grekiska myterna är mer aktuella än någonsin. I Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter återberättar Annika Thor både kända och mindre kända berättelser från de grekiska gudasagorna. Genom dem lyfter hon samtidigt aktuella teman som flykt, främlingskap och könsidentitet. Augustprisvinnaren Jakob Wegelius står för de karakteristiska illustrationerna.

Läsaren kommer att känna igen välbekanta berättelser som den om kung Midas med åsneöronen, Atalanta som sprang fortare än alla sina friare, Narcissus som förälskade sig i sin egen spegelbild, lille Ikaros som provade sina vingar men flög för nära solen, och om det väldiga odjuret Minotaurus i Daidalos labyrint. Här blandas tidlösa teman som ond bråd död, svartsjuka och girighet, passionerad kärlek och hämnd med dagsaktuella ämnen.

– Ett återkommande tema i flera sagor rör sig kring främlingen. Hur ska det avvikande bemötas – med rädsla, förakt och avvisande eller med medkänsla, tolerans och generositet? Gudarnas ställningstagande är otvetydigt – i sagan om Philemon och Baukis straffar Zeus människorna hårt för deras ovilja att hjälpa en främling. Och den ur ett genusperspektiv mest häpnadsväckande sagan är den om Iphis, som föds som flicka men växer upp som pojke och som till slut genom en välvillig gudinnas ingripande genomgår ett magiskt könsbyte för att kunna gifta sig med sin älskade, säger Annika Thor.

Sagt om Odjuret i labyrintet och andra grekiska myter:
Berättandet är klart och medryckande, lätt att läsa och högläsa. Författaren har ett avspänt förhållande till stoffet och hennes egna små kommentarer bjuder in läsaren. Illustrationerna, inplacerade i texten på hel- eller halvsidor, ansluter till antikt bildspråk. De är fängslande, groteska, humoristiska och samtidigt helt egna. Litterär och konstnärlig kvalitet utmärker den här samlingen, som dessutom är lättillgänglig. Här bjuds på njutbar läsning för redan frälsta och för dem som för första gången vill göra ett besök på Olympen med omgivningar. – Gunnar Åberg, BTJ-häftet nr 20

Recensionsdatum för Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter är 19 september.

ANNIKA THOR är en av våra främsta barn- och ungdomsboksförfattare. Hennes böcker har sålts till flera länder, har filmatiserats och bearbetats för radioteater. Annika Thor har mottagit många priser och utmärkelser för sitt författarskap, både i Sverige och utomlands, senast Elsa Beskow-plaketten för texten till bilderboken Flickan från långt borta.

JAKOB WEGELIUS är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Han har tilldelats Augustpriset för Legenden om Sally Jones 2008 och Mördarens apa 2014.

Välkommen till release för boken på Medelhavsmuseet 4 september
Mer information om boken, omslagsbild och författarporträtt

För mer information, beställning av recensionsexemplar och/eller intervjuförfrågan, kontakta:

Jenny Helldahl
PR-och informationsansvarig Bonnier Carlsen
08 – 696 80 78, 076 – 526 09 80
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.