Martina Haag och Clara Block Hane ger ut en kokbok tillsammans

Martina Haag och Clara Block Hane ger ut en kokbok tillsammans

07 september, 2016 | Bonnier Fakta

Martina Haag och Clara Block Hane har känt varandra sedan de var barn och lagat ett oändligt antal måltider ihop. Nu kommer deras roliga och underhållande kokbok med recept på enkel och god mat för alla sällskap och årstider.

I kokboken Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig lyfter Clara och Martina fram nyttan och glädjen i att laga mat tillsammans med nära vänner och familjemedlemmar. De berättar om sin vänskap och om livet och vardagen under de fem nya årstider som året från och med nu är uppdelat i: den motiga Överlevnaden, den hoppfulla Pirrigheten, den lediga Värmen, den ordentliga Härligheten och den firande Finalen, med Claras och Martinas vinnarrätt från tv-programmet Stjärnkockarna.
Rätterna är fräscha, moderna, smakrika – och okomplicerade.

– Vår matlagning har inget med prestation att göra. Det är en anledning att träffas, ett sätt att umgås och samtidigt ett vetenskapligt experiment att lösa gemensamt, med råvaror från närmaste livsmedelsaffär, säger Clara och Martina.

Clara och Martina serverar läsaren konkreta tips om allt från hur råvaror ska hanteras och hur man handlar, steker, kokar och grillar, till hur man får sina barn matintresserade. Vad kan man bjuda sin mamma respektive löparkompis på? Hur gör man den godaste surdegspizzan (utan att vara pappaledig)? Och vilken är den snabbaste midsommartårtan när kalaset är för roligt för att man ska vilja stå i köket … och bottnarna dessutom har gått sönder?

Så här skriver BTJ i en första recension:
Martina Haag är författare, skådespelare och föreläsare. Clara Block Hane är journalist, författare och krönikör. De är bästa vänner med en gemensam kärlek till mat. Tillsammans har de vunnit tv-programmet Stjärnkockarna. Texterna har en personlig ton. Inledningsvis berättar Clara och Martina om hur deras intresse för matlagning började och att Martina experimenterar i det oändliga med samma rätt för att hitta det fulländade receptet medan Clara lagar mat på gehör och aldrig skriver ner receptet. Ingen av rätterna gör djupa hål i kassan; ett kapitel heter ”Vart tog alla pengar vägen?” och innehåller vad de kallar överlevnadsrecept. Ett annat kapitel heter ”Mamma, jag råkade ta med mig hela fotbollslaget hem på middag och vi är jättehungriga” och innehåller snabblagade rätter till många. Boken passar både ovana och vana hemmakockar. Johanna Åkerberg Kassel har tagit de många fotografierna. Detta är en riktigt bra kokbok som gör mig både glad och inspirerad. //Erika Storme Maringer, BTJ

Martina Haag slog igenom som krönikör i början av 00-talet. Fyra romaner och lika många krönike-samlingar senare har hon sålt över en miljon böcker. Hennes senaste roman Det är något som inte stämmer är nominerad till årets bok och har hittills sålt i mer än 230 000 exemplar. Martina skriver också manus och har spelat huvudrollen i två filmer baserade på hennes egna romaner.

Clara Block Hane var en av 1990-talets tongivande unga kulturskribenter. Hon började skriva i Svenska Dagbladet som 22-åring, debuterade 1996 och har bl. a. gett ut Claras trädgård – en hängiven nybörjares succéer och misslyckanden. Hon har också varit chefredaktör för ELLE mat & vin och skribent/krönikör i Dagens Nyheter, Wallpaper, Sköna Hem, ELLE interiör, Residence m.fl. tidningar. Tillsammans vann Martina och Clara matlagningstävlingen Stjärnkockarna 2010.

Utgivningsdag: 8 september. Recensionsdatum: 20 september

För ytterligare information, kontakta sofia.heurlin@bonnierforlagen.se mob: 070-726 33 01

Omslag och författarbilder kan laddas ner på www.bonnierfakta.se Är du journalist/skribent och intresserad av recensionsböcker från Bonnier Fakta är du välkommen att anmäla dig till vår nya presstjänst.

Bonnier Fakta är Sveriges största fackboksförlag. Vi ger ut unika illustrerade fackböcker som du kan använda dig av för att få inspiration och tillförlitlig fakta. Till våra viktigaste ämnen hör mat, trädgård, föräldraskap, hälsa och träning, kultur och mode och hos oss finner du kända svenska och utländska upphovsmän.