Curly Bracket – svensk boksuccé nu klar för USA och världen

Curly Bracket – svensk boksuccé nu klar för USA och världen

01 december, 2016 | Bonnier Carlsen

Serieromanen Curly Bracket – Den gömda koden ges nu ut i USA efter en lyckad kickstarterkampanj initierad av författarna Johan Wendt och Tor Moström. Bland sponsorerna finns Cylance, ett cybersäkerhetsföretag värderat till över en miljard dollar. I sponsringsavtalet ingår en större mängd böcker som kommer att doneras till kodklubbar, skolor och andra barn- och ungdomsverksamheter runt om i USA.

Curly Bracket – Den gömda koden syftar till att lära barn datalogiskt tänkande och programmering. Den handlar om Curly Bracket, en ung tjej som i en dystopisk framtid där allt styrs av datorer och kod, kämpar mot storföretaget Corpuratus totala kontroll. I en spännande äventyrsberättelse ställs Curly inför olika problem som hon löser genom datalogiskt tänkande. Läsaren bjuds in till att själv fundera på lösningarna, som förklaras ingående i slutet av boken.

– Det är så roligt och viktigt att Curly Bracket får spridning utanför Sverige. I USA värderas datalogiskt tänkande lika viktigt som att kunna läsa, skriva och räkna. Vi tror och hoppas att Sverige kommer följa med i utvecklingen, då vi redan nu ser att flera skolor använder Curly Bracket i undervisningen. Detta är ett måste om Sverige ska stå sig i konkurrensen i ett framtida kunskapssamhälle där datalogiskt tänkande är en avgörande pusselbit, säger Johan Wendt, författare och initiativtagare till Kickstarterkampanjen.

Boken kom ut i Sverige 2015 och blev snabbt en succé. Uppföljaren, Curly Bracket – Corpuratus hemlighet, kom ut hösten 2016.

Om datalogiskt tänkande
Datalogiskt tänkande är ett verktyg för att lära sig tänka i datavetenskapliga termer och få en förståelse för programmeringens principer. Det handlar om att formulera och bryta ner problem och lära sig förstå strukturen bakom den teknik vi använder dagligen. Enligt en rapport från EU-kommissionen kommer Europa att sakna en miljon programmerare år 2020. I USA anses ”computational thinking” vara lika viktigt som att lära sig att läsa, skriva och räkna, och i många länder världen över, exempelvis England, Tyskland och Finland, har man infört programmering i läroplanen.

Om författarna/illustratören
Johan Wendt
 är social entreprenör, författare och föreläsare. 2008 grundade han Mattecentrum, som idag finns på över trettio orter och lär ut matte till över 200 000 elever. Efter att ha läst en EU-rapport om hur det kommer att saknas en miljon programmerare år 2020 startade Johan Wendt den ideella föreningen Kodcentrum, där barn lär sig att koda.

Tor Moström har lång erfarenhet som programmerare och mjukvaruutvecklare och ligger bland annat bakom sajten matteboken.se. Tor Moström var tidigare volontär på och ordförande för Kodcentrum och har lång erfarenhet av att lära ut datalogiskt tänkande och programmering till barn och unga.

Peter Bergting är en av Sveriges mest etablerade tecknare. Han har illustrerat barnböcker, dataspel, rollspel och serieromaner, bland annat Jens Lapidus ”Gängkrig 145”. Som serietecknare har han även publicerats på flera stora förlag i USA. Peter Bergting har också skrivit flera böcker och studerade en gång i tiden till programmerare.

Till författar- och omslagsbilder
Till kickstarterkampanjen

För mer information, kontakta gärna:
Jenny Helldahl
Mediekontakt Bonnierförlagen
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se
Mobil 076 – 526 09 80

Johan Wendt
Författare
jag@johanwendt.se
Mobil 070-2320264

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.