Vårens trädgårdsböcker från Bonnier Fakta

Vårens trädgårdsböcker från Bonnier Fakta

12 januari, 2017 | Bonnier Fakta

Bonnier Fakta bjuder på en vår full av gröna nyheter inom natur och trädgård.

Låt själen grönska med hjälp av ”grön medicin” och låt naturen bli din hälsoterapi, lär dig skörda det bästa från naturens eget skafferi, få en inblick i trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar, och inspireras av en överdådig konst- och fälthandbok om vildväxande orkidéer.

Orkidéer i Europa av Bo Mossberg och Henrik Aerenlund Pedersen
Recensionsdag 2 maj

Orkidén har alltid varit förknippad med både exotisk skönhet och elegans i färg och form. Att se, att få eller att ge en orkidé är något exklusivt – det är få örter som omges av så mycket kärlek.

Den här rikt illustrerade, faktafyllda och tilltalande presentation vänder sig till såväl nybörjare som botanister. Boken inleds med två grundläggande kapitel om bland annat systematik och var och hur orkidéer växer. Huvuddelen av boken presenterar 32 olika orkidésläkten som man kan finna från Skandinavien i norr och ända ner till Medelhavsområdet i söder. Varje släkte presenteras grundligt och därefter följer illustrationer av de arter som hör till släktet

Bo Mossberg är en av Sveriges främsta växtillustratör genom tiderna. Han har gjort samtliga illustrationer till den lovprisade och storsäljande Den nya nordiska floran (2003), Vårfloran (1999), Svensk fältflora (2006), Fjällflora (2008), Humlor i Sverige (2012) och Svampar i Sverige (2013).

Henrik Aerenlund Pedersen är fil dr och sedan 1998 verksam som lektor vid Statens Historiska Museum, Köpenhamns universitet. Hans specialitet är just orkidéer och 2010 utgav han Danmarks vilda orkidéer på Gyldendal, illustrerad med fotografier.

Mediekontakt: marie.jungsand@bonnierforlagen.se

I min trädgård vill jag vara Karin av Elisabeth Svalin
Recensionsdag 18 april

I boken går Elisabeth Svalin Gunnarsson på upptäcktsfärd bland idéströmningar, erfarenheter och händelser som formade Karin Larssons gröna värld. Hon beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs – struktur, växter, färg och form – berättar hur den användes och visar hur man kan hämta inspiration från den. Sist men inte minst finns här växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner och beskrivningar av enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård.

I min trädgård vill jag vara Karin är på samma gång en berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är skribent och fotograf med trädgård och kulturhistoria som sina specialområden. Hon har tidigare bland annat arbetat på Riksförbundet för Svensk Trädgård, Skansen och Riksantikvarieämbetet, hon föreläser och håller kurser i trädgårdshistoria och arkitektur och har skrivit flera böcker, bland dem Dahlior (2010), I trädgårdsmästarens spår – Kunskap för en hållbar trädgård (2012) och Blommor (2014).

Mediekontakt: marie.jungsand@bonnierforlagen.se

När själen får grönska av Eva Robild
Recensionsdag 23 mars

Att fågelsång och en viskande skog kan ge sinnesro, det vet vi. Men nu pekar också forskning på att naturen är terapi för hälsan.

Eva Robild berättar sakligt och personligt om hur värdefull naturen och trädgården har varit och är för henne, och hur hon i svåra stunder sökt sin tillflykt till strand och skog, utan att mötas av dömande och krav. Hon berättar också hur man kan utöva trädgårdsterapi genom att skapa och plantera växter till en egen grön oas. Och om hur yoga, meditation eller en medveten promenad i naturen fyller kroppen med ”grön medicin”.

Eva Robild är frilansjournalist och författare. Hon skriver främst om trädgård men också om natur och stresshantering. Intresset för trädgården väcktes bland krusbär och perenner i farmors trädgård och hon odlar ätbart och prydnadsväxter med samma entusiasm. Eva Robild har skrivit ett 20-tal böcker, varav Odla i pallkrage (2014) och En Lisa för själen (2010), är de mest framgångsrika.

Mediekontakt: marie.jungsand@bonnierforlagen.se

Vildvuxet av Lisen Sundgren
Recensionsdag 30 maj

Naturens skafferi väntar på dig! Ta den erfarna örtkännaren Lisen Sundgren i hand och plocka korgen full med naturliga delikatesser. Njut sedan av din skörd i spännande maträtter och hälsobringande huskurer.

Med Vildvuxet i handen får du både inspiration och gedigen kunskap om de 80 bästa växterna för naturnära matlagning och stärkt hälsa: var de växer, när de ska skördas och hur de smakar. I boken finns också uppgifter om växternas näringsinnehåll och de bästa matrecepten och huskurerna. Varje växt illustreras med hänförande vackra och detaljerade akvarellmålningar så att det blir lätt att plocka rätt.

Lisen Sundgren är örtkännare och var länge verksam på Rosendals trädgård i Stockholm. I många år har hon plockat och ätit vilda växter som hon också introducerat i restaurangvärlden. Hon har skrivit flera böcker om örter, bland annat den storsäljande och prisbelönta Det vilda köket, och håller föredrag, kurser och vandringar för allmänheten.

Nadia Nörbom är illustratör och har illustrerat faktaböcker för barn och vuxna. Hon är dessutom verksam på Rosendals Trädgård, som florist med tycke för vilt i buketten.

Mediekontakt: charlotta.larsson@bonnierforlagen.se

För intervju och recensionsexemplar, mejla respektive mediekontakt.
Bokomslag och författarfoton finns för nedladdning på bonnierfakta.se