Ulf Eriksson tilldelas Svenska Akademiens nyinstiftade pris för litteraturkritik

Ulf Eriksson tilldelas Svenska Akademiens nyinstiftade pris för litteraturkritik

23 maj, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Ulf Eriksson tilldelas Svenska Akademiens kritikerpris 2017. Priset är nyinstiftat och delas ut ”för betydelsefulla insatser inom svenskspråkig kritik”. Årets pris tilldelas även Håkan Lindgren. Prissumman är på 100 000 kronor per mottagare.

Ulf Eriksson är författare, litteraturkritiker och översättare. Under mer än tre decennier har han varit en betydelsefull röst i den svenska litteraturen genom sin poesi och novell- och romankonst samt sin litteraturkritiska verksamhet. Han har medverkat i flera tidningar och tidskrifter under årens lopp. Sedan debuten 1982 med diktsamlingen Varelser av gräs har han utgivit verk i genrerna lyrik, roman- och novellprosa samt essäistik och kritik. Hans senaste bok Det begravda berget utkom i januari 2016.

Läs mer om priset: Svenska Akademien