Sömn, sömn, sömn – ny bok om hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och känslor hör ihop med sömnFoto: Stefan Tell

Sömn, sömn, sömn – ny bok om hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och känslor hör ihop med sömn

20 september, 2018 | Bonnier Fakta

I boken Sömn, sömn, sömn delar sömnforskaren Christian Benedict, tillsammans med vetenskapsjournalisten Minna Tunberger, med sig av spännande forskning om hur viktig god sömn är för vår hälsa och hur det påverkar vår vikt, mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer. Ett viktigt ämne som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre. 

Sömnforskaren Christian Benedict har tillsammans med journalisten Minna Tunberger skrivit boken Sömn, sömn, sömn, där fakta varvas med tips och råd för att optimera sömnen och därmed bli lyckligare, friskare, smartare och smalare.

– Det finns många välbekanta knep för att förbättra sin sömn, till exempel att man ska varva ner en timme innan läggdags eller ha särskilda sömnförberedande rutiner varje dag. En sak som dock ganska ofta glöms bort är att sömnförberedelsen inte börjar någon timme innan läggdags utan redan sekunden efter att du vaknat. Studier har visat att exponering av morgonljus leder till bättre sömn den följande natten. Man får inte heller glömma att sömn är en del av en livsstilorkester, och för att främja hälsa och prestation på kort och lång sikt krävs förutom god sömn även regelbunden fysisk aktivitet, bra kost, lågt alkoholintag och ingen rökning, berättar Christian.

Vidare berättar han om den digitala revolutionen och om hur det blå ljuset förskjuter dygnsrytmen, skapar stress och har gett en hel ny generation kronisk sömnbrist, samt hur dålig sömn påverkar hälsan.

– På kort sikt kan dålig sömn göra oss mer impulsiva, aggressiva, mindre fokuserade och få en nedsatt uppmärksamhet. Hjärnan har dessutom svårt att lära sig nya saker och komma ihåg det som ska befästas under sömnen. Studier har även visat att personer som inte sover tillräckligt anses som mindre attraktiva, hälsosamma och trovärdiga. Vilken katastrof om du då söker ett nytt jobb eller ska ha ett möte med en viktigt kund, eller hur? På lång sikt ökar en regelbundet dålig sömn risken för ett flertal sjukdomar, till exempel fetma, åldersdiabetes och Alzheimers.

Utgivningsdag är den 6 november.

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Christian har fått flera vetenskapliga pris för sin sömnforskning, så som Oscarpriset från Uppsala universitet och Young Researcher Award från tyska föreningen för sömnforskning och sömnmedicin.

Minna Tunberger är journalist och författare och har bevakat ämnet hälsa i två decennier.

Omslag och författarfoton finns att ladda ned på www.bonnierfakta.se.

För mer information, frågor om recensionsexemplar och intervjuer, kontakta:

Hanna Lundkvist:
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se
076-526 11 63

Bonnier Fakta är Sveriges största fackboksförlag. Vi ger ut illustrerade fackböcker för inspiration och fakta. Till våra viktigaste ämnen hör mat, hälsa och träning, föräldraskap samt mode och skönhet. Hos oss finner du både kända svenska och utländska upphovspersoner.

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.