Lyssna och läsa i fokus för Bonnierförlagen på Bokmässan

27 september, 2018

”Lyssna och Läsa” står i fokus för Bonnierförlagens engagemang på Bokmässan som öppnar idag. 150 författare samt förlagsmedarbetare från Bonnierförlagen medverkar i seminarier och scensamtal kring litteratur, läsning och lyssning. En ny ljudstudio invigs där besökare kan testa sin röst som inläsare. För de yngre läsarna väntar t ex besök i Pax värld eller möte med en dinosaurie i Dino De Luxe-utställningen. BonnierHoops! flyttar in på mässan, liksom deckarfestivalen Crimetime, i år med inte mindre än 70 medverkande författare! Här nedan följer ett axplock från Bonnierförlagens program.

Ökat intresse för ljud och inläsning

Ljudboksmarknaden växer så det knakar och på Bokmässan är ljudintresset i fokus på flera sätt: Under seminarierubriken Åter till lägerelden kommer författarna Theodor Kallifatides, Linda Skugge och Per Naroskin tillsammans med litteratursociologen Johan Svedjedal och förläggaren Åsa Selling samtala om just lyssning – är lyssnandet det naturliga sättet för oss att ta till oss berättelser? Modererar gör journalist Jenny Aschenbrenner. På samma tema, men ur en annan vinkel öppnar Bonnierförlagen, i samarbete med BookBeat, en ljudstudio på Bokmässan. Mässbesökarna får chans att prova på en egen inläsning och samtidigt få en inblick i hur inläsningen av en bok går till. Den som vill kan även tävla om medverkan i en riktig ljudboksproduktion. Mer om studion som finns i Bonnierförlagens monter B02:01 står att läsa här.

Respekt

Inom ramen för Bokmässans huvudteman Respekt och Bild presenteras över 100 programpunkter. Kopplat till temat Respekt hör ett seminarie med den norska författaren och debattören Nancy Herz, som är en av grundarna till rörelsen som i media kallats ”De skamlöse jentena”. På seminariet samtalar hon med Melody Farshin, ståuppkomiker, författare och förortskämpe samt journalisten, dramatikern och manusförfattaren Behrang Behdjou. Tre berättare genom vars böcker vi får möta nya teman, problemformuleringar och miljöer som alltför sällan lyfts i litteraturen. Moderator: Andreas Ekström, journalist. Mer om seminariet här. Nancy Herz och Sofia Nesrine Srour, två av författarna bakom norska succén Skamlös, medverkar även på monterscenen Manegen (B02:02) i samtal med Alexandra Pascalidou.

Estraden, Bersån, Manegen & Kartago – scener för samtal om böcker, läsning och lyssning

På Bonnierförlagens tre monterscener Estraden, Bersån och Manegen samt i Kartagos monter arrangeras närmare 160 författar- och boksamtal under dagarna fyra. Programmet ingår i entrébiljetten och oftast finns det också god möjlighet att få en bok signerad för de besökare som önskar. Fullständigt program för Estraden, Bersån, Manegen och Kartago hittar du här.

Crimetime

Crimetime har flyttat till Göteborg och i årets upplaga av deckarfestivalen märks ett stort antal internationella namn som t ex brittiska författaren Jessica Fellowes, amerikanska Donna Leon och norska Jørn Lier Horst. Inte mindre än 70 svenska och utländska spänningsförfattare medverkar i programmet. Mer info här.

Basket och spoken word-final när BonnierHoops flyttar in på årets Bokmässa!

BonnierHoops!, streetbasketplanen där basket och kultur delar planhalva, arrangerades i somras för fjärde året i rad på Kista Torg i Stockholm och expanderade även till Biskopsgården i Göteborg. Nu flyttar initiativet in även på Bokmässan! Med sin mässmedverkan hoppas BonnierHoops kunna belysa vikten av läsförståelse i utsatta områden, men också bidra till att göra mässan tillgänglig för fler ungdomar. I monter B08:02 kommer det bjudas på en rad olika evenemang som basketturneringar och tävlingar. På söndag kl 11.30-12.30 hålls BonnierHoops final i spoken word då besökarna kan se de sex finalisterna uppträda på scenen Rum för Poesi och Översättning.

Besök i Pax värld och Dino De Luxe

Nu finns Sarah Sheppards dinosaurier ”på riktigt”. Lekutställningen Dino Deluxe invigs på Bokmässan, torsdag 27 september kl 1500 i monter A03:22. På mässan finns också möjlighet att kliva in i Pax värld i monter B08:03.   

För ytterligare information, kontakt med mässansvariga och / eller representanter från Bonnierförlagen, kontakta:

Katarina Arborelius, Chef Företagskommunikation, Bonnierförlagen
katarina.arborelius@bonnierforlagen.se
tel 070-696 66 90

Bonnierförlagen är Sveriges ledande förlagshus, med en tillgänglig utgivningskatalog på drygt 13 600 utgåvor, varav nästan 8 000 är digitala. 2018 ger Bonnierförlagen ut cirka 540 nya titlar. Förlagshuset består av Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Forum, Bokförlaget Max Ström, Bonnierförlagen Lära, Bonnier Audio, Bonnier Bookery, Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta, Bonnier Pocket, Fenix, Igloo Books Sverige, Kartago, Lovereads, Månpocket, Orosdi-Back, Reseförlaget samt Wahlström & Widstrand. I Bonnierförlagen, som sysselsätter ca 270 personer, ingår också Bonniers Bokklubbar, agenturen Bonnier Rights samt Bonnier Brands.