Läsande förebilder

Läsfrämjare

Anna Burström är lagledare i Skellefteå Baseboll Softboll Klubb U12 samt aktiv ledare i många andra idrotter, exempelvis innebandy, fotboll och hockey. Anna är tillsammans med laget Skellefteå BSK U12 vinnare av Läsliganpriset 2020, ett pris instiftat av Skellefteå kommun för att uppmärksamma och hylla olika läsfrämjande insatser.

Läs en intervju med Anna här

Läsfrämjare

Cilla Dalén är skolbibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta i Stockholm. Hon är en ansedd skolbiblioteksprofil som tilldelats bland annat Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor för sitt engagerade arbete med fokus på att öka elevers läsintresse, läsutveckling och informationskompetens. Cilla sprider kunskap och inspiration relaterat till läsfrämjande via sociala medier. Hon har tillsammans med Annelie Drewsen skrivit lättlästa biografier över bland andra Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf.

Läs en intervju med Cilla här

Läsexpert

Dilsa Demirbag-Sten är författare och frilansjournalist. Hon är en av medgrundarna av stiftelsen Berättarministeriet där hon är generalsekreterare och verksamhetsansvarig. Berättarministeriet arbetar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att stötta lärare och elever i områden med hög arbetslöshet i den dagliga undervisningen. Stiftelsen driver utbildningscenter i Husby och Hagsätra i Stockholm och i Gamlestaden i Göteborg. Dilsa blir ofta anlitad som moderator och debattör i frågor kring utbildning, integration, hedersvåld och kvinnors rättigheter.

Läs en intervju med Dilsa här

Förebild

Anders Hansen är leg läkare utbildad vid Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Hans böcker har översatts till över tjugo språk och han har skrivit över två tusen journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel. Anders både skrev manus till och programledde den populärvetenskapliga tv-serien Din hjärna på SVT. Han har fått flera utmärkelser för sin bok Hjärnstark, Mensapriset 2018, och Årets hälsopris 2019 för sitt arbete för en bättre folkhälsa.

Läs en intervju med Anders här

Läsfrämjare

Anita Isakson arbetar som kommunal språkutvecklare i Hjo kommun. Hon har sedan 2014 drivit SOLA, språk- och litteraturarbete, ett hälsofrämjande och förebyggande arbete för fullföljda studier och framtid. Arbetet vilar på en vetenskaplig grund och riktar sig mot pedagoger. Genom att stärka och utveckla pedagogers kunskaper om språkutveckling skapas ett medvetet, språkutvecklande arbetssätt som gör skillnad för barn och unga. Skolor, förskolor och fritidshem som arbetar med fastställda kriterier blir SOLA-certifierade.

Läs en intervju med Anita här

Läsfrämjare

Inga Tvivel. Som en del av Bland Drakar och dragqueens är tantclownen Inga Tvivel en av flera drag queens som åker land och rike runt och läser sagor för barn. Till vardags är Inga Tvivel utklädd till Jan Ericson, lärare i svenska och drama samt förstelärare på NTI Handelsgymnasiet i Stockholm. Han jobbar också tillsammans med Bland drakar och dragqueens grundare, författaren Petter Wallenberg, och de andra i ensemblen på en egen barnbok.

Läs en intervju med Inga Tvivel här

Läsexpert

Anne-Marie Körling är grundskollärare, pedagogisk sakkunnig, lärarutbildare och handledare i undervisningsutveckling. Hon mottog 2006 Svenska Akademiens svensklärarpris för att ha stimulerat intresset för svenska språket och litteraturen hos unga. Anne-Marie var 2015–2017 Sveriges läsambassadör, ett uppdrag för att främja barns läsande som initierats av Statens kulturråd. Hon tilldelades Ingvar Lundbergpriset 2018 och är ledamot i styrgruppen Vägval för skolan Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien. Anne-Marie har publicerat 12 böcker på temat undervisning.

Läs en intervju med Ann-Marie här

Läsfrämjare

Anna Nordlund är lärarutbildare och docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon är också pedagogisk utvecklare på Litteraturbanken, en resurs för svensk skönlitteratur där det bland annat finns skolmaterial kring Selma Lagerlöfs författarskap. Anna har i många år forskat om Selma Lagerlöf och gett ut biografin Sveriges modernaste kvinna (2018). Hon har också varit med och skrivit barnboken Svenska hjältinnor (2019). 2020 var Anna en av medförfattarna till rapporten Läsandets årsringar som granskar svenskarnas läsvanor de senaste decennierna.

Läs en intervju med Anna här

Folkbildare och läsfrämjare

Elisabet Reslegård är arbetande ordförande och projektledare för Föreningen Läsrörelsen. Hon har sedan 70-talet arbetat med kultur- och samhällsfrågor. Att hennes son Max inte kunde lära sig att läsa ledde till att hon initierade Dyslexikampanjen som pågick 1996–1998. Efter det följde den landsomfattande Psyke kampanjen och sedan Läsrörelsen. Elisabet har fått många priser och utmärkelser, bland andra Örjan Lindberger-priset 2020, Eldsjälspriset 2016 och Kunskapspriset 2002. 1998 blev hon Årets Yrkeskvinna och 2015 mottog hon S:t Eriksmedaljen, Stockholms stads utmärkelse.

Läs en intervju med Elisabet här

Läsfrämjare

Josefine Sundström är född i Upplands Väsby, utbildad balettdansös och har under många år arbetat som barndanspedagog. Hon har även arbetat som programledare på SVT och Sveriges Radio med barn- och ungdomsprogram. Josefine författardebuterade 2010 med romanen Vinteräpplen. Två år senare kom boken om Boel och Oscar. Bokserien Sagasagor om Saga på Solrosvägen har blivit populär bland läsarna och flera av berättelserna har även producerats som tv-film och visats på Viaplay.

Läs en intervju med Josefine här

Läsfrämjare

Bodil Unenge arbetar som förlagschef på Fenix förlag som ger ut svenska böcker som översätts till arabiska och somaliska samt med hållbarhetsfrågor på Bonnierförlagen. Den gemensamma nämnaren i dessa uppgifter är viljan och intresset i att sprida läslust till fler människor, främst barn och unga. Det är ett mål hon även verkar för privat, sällan har väl handbollsspelare utsatts för så många boktips som dem hon är tränare för.

Läs en intervju med Bodil här

 

Läsfrämjare

Martin Widmark är utbildad mellanstadielärare och barnboksförfattare av bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Serien är översatt till närmare 40 språk och har sålt över 10 miljoner exemplar. År 2012 startade Martin projektet En Läsande Klass tillsammans med Junibacken, vilket bidrog till att vända den negativa utvecklingen av barns läsförståelse. I augusti 2014 tilldelades Martin av Sveriges regering medaljen ”Illis quorum meruere labores” av guld i 8:e storleken för ”hans utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning”.

Läs en intervju med Martin här

Förebild

David Ärlemalm, född 1975, växte upp i Upplands Väsby och på Södermalm. Han är bosatt i Stuvsta utanför Stockholm med sin familj och jobbar som arbetsledare inom vården. David gjorde sin skönlitterära debut våren 2020 med Lite död runt ögonen. Han utkommer med sin andra roman våren 2021.

Läs en intervju med David här