Lina Wolff och Nina Burton tilldelas Augustpriset

Lina Wolff och Nina Burton tilldelas Augustpriset

28 november, 2016 | Albert Bonniers Förlag

Augustpriset 2016 tilldelas Lina Wolff för De polyglotta älskarna och Nina Burton för Gutenberggalaxens nova.

Lina Wolff tilldelas priset för De polyglotta älskarna i kategorin ”Årets svenska skönlitterära bok”.

”‘Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.’ Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen.”

Nina Burton
 tilldelas priset för Gutenberggalaxens nova i kategorin ”Årets svenska fackbok”.

”Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.”

Augustpriset delades ut för tjugoåttonde gången i år. Priset är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor vardera i tre kategorier.

Läs mer om Augustpriset