Åke Smedberg och Elisabeth Rynell belönas av samfundet De Nio

Åke Smedberg och Elisabeth Rynell belönas av samfundet De Nio

16 mars, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Samfundet De Nio har tilldelat Åke Smedberg Stina Aronsons pris och Elisabeth Rynell De Nios Vinterpris.

Åke Smedbergfödd 1948, är uppvuxen i byn Hjässberget utanför Sundsvall, bor numer i Uppsala. Han debuterade som lyriker 1976 med diktsamlingen Inpå benen, men har senare företrädesvis skrivit prosa. Han har belönats med ett flertal litterära priser. Hans senaste bok novellsamlingen Sprängskiss av en jaktberättelse utkom i slutet av januari i år.

Elisabeth Rynell, född 1954, är uppväxt i Stockholm och efter att ha bott ett stort antal år norra Sverige bor hon numera växelvis i Stockholm och Hälsingland. Hon debuterade 1975 med Lyrsvit m.m. gnöl och skriver både lyrik och prosa. Romanen Hohaj (1997) blev en stor framgång och mycket prisbelönt, Hennes senaste bok  på Albert Bonniers, Skrivandets sinne, utkom 2013.

”Utan tvekan är han en av Sveriges bästa novellister – på ett litet antal sidor kan han avtäcka skiftningarna i ett människoliv, på ett sätt som andra författare misslyckas med i tegelstensformat.” Annina Rabe, Expressen

Samfundet De Nio är en litterär akademi, med nio på livstid valda ledamöter. Samfundet instiftades den 14 februari 1913 i Stockholm på grundval av ett testamentariskt förordnande av Lotten von Kræmer. Samfundet har till huvudsaklig uppgift att utdela litterära priser.

Samfundets De Nio ledamöter:
Nina Burton, Jonas Ellerström, Kerstin Ekman, Gunnar Harding, Anna Williams, Niklas Rådström, Madeleine Gustafsson och Johan Svedjedal

Mer om samfundet De Nio

Samtliga pristagare:

Stina Aronsons pris: 150 000 kr
Åke Smedberg

Karl Vennbergs pris: 150 000 kr 
Henrika Ringbom (Schildt & Söderström)

De Nios Vinterpris: 100 000 kr vardera 
Elisabeth Rynell
Catharina Gripenberg (Schildt & Söderström)
Kerstin Norborg (Norstedts)

Särskilt pris: 125 000 kr
Claes Andersson (Schildt & Söderström)